Изкуство Литература Grozni от едната клавиатура до другата

balgari.bg

Grozni от едната клавиатура до другата

Николай Грозни се ражда в София през 1973-та с името Николай Гроздински. Едва четиригодишен, започва да учи пиано, а първото си отличие като музикант печели в Салерно, когато е на 9.
Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и заминава за САЩ, където учи джаз в музикалния колеж "Бъркли" в Бостън. В "Бъркли" младият музикант учи със стипендия, дадена му заради композиторския му талант. Но остава в престижния колеж само три години, след което заминава за Тибет. От 1995 до 1999-а Николай живее в будистки манастир. Първите две години посвещава на изучаването на езика, после постъпва в обителта, където живее и Далай Лама.
Книгата си "Жития на безделници и пропаднали мистици" Николай започва да пише още в Тибет. Текстът излиза у нас през 2000 г., последван от романа "Да подремнеш в скута на Голямата еднаквост" (2001), който, макар и не напълно автобиографичен, разказва за преживяното в мистичната страна.
След като издава "Някой омагьоса битието" (2002) и затвърждава имиджа си на българския Тери Пратчет, Николай изоставя преподавателската работа в НБУ и пак заминава за Щатите.
Тибетските впечатления го вълнуват и когато пише "Крака на костенурка", която излиза в САЩ през 2008-а. 
Най-новата книга на магистъра по творческо писане от университета "Браун" обаче се казва "Вундеркинд" и връща читателите си във времето, когато отвъд Желязната завеса расте един гениален малък пианист.
Николай Гроздински е женен за американската писателка Даниел Трусони, чийто дебютен роман "Ангелология" ще бъде филмиран. Двамата живеят в Париж с двете си деца.

Интервю с Николай Грозни прочетете тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google