Изкуство Литература Живот по стъпките на един мит

balgari.bg

Живот по стъпките на един мит

Изследователят на легендарния Орфей - Никола Гигов, e роден на 10 ноември 1937 г. в село Вълчи дол.
И днес писателят - автор на 58 книги, живее и работи в Смолян. Има повече от 2700 публикации в печата, в продължениена 10 години - от 1990 до 2000 г., е водещ на предаването "Непресъхващи извори" на БНТ, снимал е 50 филма за българските народни песни.
Сред творбите на Гигов има книги със стихове ("Южна крепост", "Родопски чан", "И Ботев ще е моето сърце", "Ден за прошка" и др.), есета ("Родопско халище"), пиеси ("Взривна зона"), пътеписи ("Магия за път").
Темата за Орфей вълнува Гигов през целия му творчески път. Първата книга - "Легенда ли е Орфей?", излиза през 1992-ра, следват "Орфей и Европа" (2000), "Орфей в Египет" (2002), "Орфей и Христос", "Орфей и азбуката", "Орфей и цветята", "Музиката на Орфей" и др. Още "Легенда ли е Орфей?" е определена като значително явление в българската литература. "Орфей в Европа" пък е преведена на френски. През 2008 г. неговият филм "Мистериите на Орфей" е прожектиран в Париж.
Уникалният сборник "Клада за феникси" (2008) съдържа 23 разговора на Гигов с творци като Расул Гамтазов, Станислав Лем, Станислав Сивриев, Дамян Дамянов, Ангел Каралийчев, Николай Хайтов. Сред най-известните му произведения е "Балада за възкресението", написано в памет на загиналите в Райково и околните села.
Никола Гигов е носител на 100 национални литературни награди и на 18 международни отличия. Удостоен е с призовете "Златен плакет за литература", "Златен Перелик", "Златното руно", "Сребърен Пегас" на СБП, златен медал "Капитан Петко войвода", орден "Кирил и Методий". През 2007-а Американският биографичен институт в Северна Каролина го определя за "Световен мъж на годината", пак от САЩ е и Световният медал за заслуги за оригинална индивидуална дарба, който е връчен на Гигов през 2009 г. Кеймбридж го вписва сред "2000 изтъкнати интелектуалци на 21 век".
Никола Гигов проучва Орфей и орфизма вече близо половин век. Посетил е над 240 села само в Родопите, много места в България, бил е в 35 други страни. Участва в експедиция по пътя на митичните аргонавти до Колхида (днешна Грузия), подобно на Орфей, който според легендите е бил един от пътешествениците на кораба "Арго".
Голям радетел за съхраненяването на фолклора и корените ни, Никола Гигов е почетен председател на Националния музикално-фолклорен съюз на учителите по музика "Орфеево изворче", инициатор е на едноименния ежегоден фолклорен и на възраждането на Орфеевите традиции в село Гела.
 
Източник: literaturensviat.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google