Изкуство Литература Между фантазното и реалното

balgari.bg

Между фантазното и реалното

Павел Вежинов (Никола Гугов) е роден на 9 ноември 1914 г. в София.
В началото на 30-те години на двайсети век сътрудничи на изданията "Жупел", "РЛФ", "Щит", "Изкуство и критика" и др.
През периода 1938-1944 г. следва философия в Софийския университет.
През есента на 1944 г. участва във Втората световна война като кореспондент и главен редактор на вестник "Фронтовак". Пише повестите "Златан" и "Втора рота", в които събиравпечатленията си от българските воини.
След 50-те години Вежинов пише повече призведения в жанра научна фантастика.
От 1947 до 1954 г. е заместник главен редактор на вестник "Стършел" и на списание "Септември", а от 1954 до 1972 г. работи в "Българска кинематография". От 1972 г. е главен редактор на списание "Съвременник" и член на Бюрото на Управителния съвет на Съюза на българските писатели.
Павел Вежинов е автор на разказите "Испанска холера", "Лош ден", "Момчето с цигулката", "Дъх на бадеми", "Когато си в лодката" и др., на повестите "Бариерата", "Белият гущер", "Езерното момче", "Измерения", "Синият камък", "Езерното момче", "В полето", "Далеч от бреговете".
Издал е романите "Далече от бреговете", "Звездите над нас", "Нощем с белите коне", "Самопризнание".
Негови са сценариите за филмите "Бариерата", "Следите остават", "Нощем с белите коне" (по едноименните му произведения), както и на лентите "Зарево над Драва", "Тримата от запаса", "Специалист по всичко", "Лавина".
Павел Вежинов почива внезапно на 20 декември 1983 г.

За уникалната сплав от реално и магично в творбите на Вежинов прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google