Изкуство Литература Тъжният сатирик търси най-добрия човек

balgari.bg

Тъжният сатирик търси най-добрия човек

Иван Кулеков е роден на 28 април 1951 г. в севлиевското село Хирево. Завършва техникум по химия в Русе. Още като ученик пише фейлетони и рисува карикатури, които излизат във вестник "Русенска правда".
По-късно Кулеков завършва българска филология и философия в Софийския университет. Работи в редакция "Хумор и сатира" на Радио София, сценарист е в тв предаванията "Хъшове" и "Шоуто на Слави". 
Автор е на книгите "На нов ред" (1985), "Ръкописи" (1989), "Остават два живота", "История на Болгаріа", "Без време, без адрес, без ред", "Senza tempo, senza ordine, senza indirizo" (издадена в Италия), "Harmadik szemelyben" (излезла в Унгария) и "Фотописи" (2010).
Пише и множество сценарии на документални и анимационни филми, сред които "Неделя" с режисьор Анри Кулев и Николай Тодоров е в колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Негови са пиесите "Гримьорната", "Джакпот, или Българска пиеса", "Един български виц", "Живот в кашони", "Косата няма значение", "Това е абсурд", "Цялата свинщина" и др.
За "Шоуто на Слави" Кулеков снима документалните ленти "Обратната страна на Европа", "Мадан", "Българският Гуантанамо", "Япония. Девета по Рихтер" и др.
През 1996 година Иван Кулеков се явява заедно с Христо Бойчев на президентските избори.
Най-новият тв проект на сатирика се нарича "Най-добрият човек, когото познавам".

 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google