Изкуство Литература "Бащата" на "Сърдитко" играе Бай Ганьо

balgari.bg

"Бащата" на "Сърдитко" играе Бай Ганьо

Чичо Стоян, с чиито стихове са израснали поколения българчета, е роден в село Дивотино, Пернишко, на 21 юни 1865 г. Дали му името Стоян Михайлов Поптодоров.
Като юноша бъдещият детски писател избягал от дома си. Родителите го търсили цели две години без успех. Неочаквано чичо му, охранител на княз Александър Батенберг, при едно посещение в Лом го открил - Стоян бил чирак в една бръснарница, и го върнал у дома.
Изпращат го в Духовната семинария в Горна Оряховица. Но не задълго.
Още по времето, прекарано в Лом, Стоян е силно впечатлен от съчиненията на Димитър Маринов за народната мъдрост и от изследванията му на еротичния фолклор. Стоян започва да записва цинични песни и поговорки. Някои от тях обработва в рими.
Скоро напуска Семинарията и се връща в столицата.
Баща му обаче не го приема в дома си и бъдещият писател става чирак в гостилница. Оттам пък го изгонват, защото се заседява на сладки приказки с клиентите, затова тръгва из България с цигански катун.
По това време избухва Сръбско-българската война и Стоян Поптодоров се записва доброволец. Попада в плен, но с артистичния си талант така обърва похитителите си, че вместо в техните окопи те го водят в българските. Така талантливият младеж разбира, че може да служи на Мелпомена.
Скоро след се жени, но съпругата му умира. Тогава бъдещият детски автор Чичо Стоян се отдава на театъра и се включва в трупата на Константин Сапунов "Просвещение". Междувременно баща му решава да му даде голяма за времето сума. Стоян ги влага в реквизит и декори за голям спектакъл при откриването на Първото изложение в Пловдив през 1892 година. Буря обяче осуетява представлението.
На следващата година, вече 28-годишен, Стоян Поптодоров среща в кюстендилското читалище 15-годишната Руска. Женят се веднага. Девойката също пише стихове и играе на сцената, приемайки артистичното име Роза Попова.
Стоян и Роза обикалят страната и изграждат театрални трупи, като създават и своя пътуваща театрална формация. През 1922 г. Чичо Стоян изиграва Бай Ганьо в едноименната лента на кинематографическа кооперация "Янтра филм".
Творческият път на Стоян Попов започва през 1894-1895 г. със стихосбирка социална и революционна поезия в две части. Издирва, събира и преработва за първи път епоса за Крали Марко през 1901 г. Между 1906 и 1910 г., вече с псевдонима Чичо Стоян, участва в редколегията на вестник "Славейче". През 1926-1927 г. издава детския вестник "Зведица", а по-късно и списанието "Звездица за деца". В тях публикува свои стихотворения, гатанки, залъгалки, приказки в поеми.
Сред най-известните стихотворения за деца на Чичо Стоян са "При мама и при татко", "Сърдитко", "Майчина отмяна", "Играчка-плачка", "Анка и Писанка" и много други, включвани в антологии и в самостоятелни сбирки като "Детска китка", "Правото и кривото", "Чичова китка", "Детелинки".
Оставил е и еротична поезия, събрана в скандалните "Ергенски раздумки", "Нашенски раздумки", и "Шопски раздумки".
Умира на 31 декември 1939-а в София.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google