Изкуство Литература Наш детски автор с милионни тиражи

balgari.bg

Наш детски автор с милионни тиражи

Писателят Панчо Панчев, или Дядо Пънч, е роден в София на 17 ноември 1933 г. Завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това - през 1955 г., театрознание във ВИТИЗ при професор Гочо Гочев.
Бил е главен редактор на списание "Театър" (1966-1969) и на детското списание "Славейче" (1997-2002).
Повече от половината от написаното за театър Панчо Панчев посвещава на малките зрители, а след 90-те г. на ХХ век, вече като Дядо Пънч, е автор на десетки книжки с приказки, стихотворения, стихотворни гатанки, сценарии за анимационни филми и на един роман за деца - "Дневник на слончето Моди".
Панчо Панчев пише пиеси - "Очи в очи", "Тайната на старата къща", "Писмото", "Ромео, нима още живееш?", "Голямото имане", "Покана от Париж", "Третото ухо", "Ама че крокодил!" и други, между които двайсетина заглавия, играни от радиотеатъра. Негови пиеси (главно за най-малките) са поставяни от театрите във всички български градове, от радиотеатъра и от телевизионния театър, а също и зад граница.
В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други бивши републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, САЩ, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса "Приказка за калпаците" (един от най-играните български драматургични текстове извън пределите на страната), а в някои страни са поставяни "Очи в очи", "Вълци нема", "Приказка за тиквата", "Произшествие", "Има ли смисъл да утепваме мечка?", "Принцесата и свинарят" и др.
Освен сборници или отделни издания на пиеси Панчо Панчев има и десетки книги и книжки за деца, сред които "Приказки с лъжи", "Приказки от близо и далече", "Ако искаш, вярвай!", "Целуната жаба", "Стихотворения за тебе", "Стихотворения с мустаци", "Зоологическа азбука", "Гатанки за лека нощ", "Отгатнете градовете". Някои от книжките му с гатанки са издавани в тираж над 1 милион.
Автор е на стихосбирката "Неизречено на глас", превежда стихове и приказки от руски.
Дело на Панчо Панчев са сценариите "Шаро - пасажер", "Шаро - фотограф", "Шаро - детектив", "Шаро - музикант", "Мимоходом", "Страст", "Наследници".

Творби на писателя са публикувани на http://liternet.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google