Изкуство Литература Създателят на българския супершпионин

balgari.bg

Създателят на българския супершпионин

Богомил Райнов е роден на 19 юни 1919 година в София. Син е на академик Николай Райнов.
Завършва гимназия в столицата и философия в Софийския университет.
Преподава естетика в Художествената академия. В периодичния печат оставя диря като заместник-главен редактор на в. "Стършел" (1947-1953), главен редактор на сп. "Художник" (1949-1950), заместник-главен редактор на сп. "Септември" (1950-1953), главен редактор на сп. "Изкуство" (1952-1953), заместник-главен редактор (1960-1963) и главен редактор на в. "Литературен фронт" (1966-1970). Сътрудничи на вестници, списания, електронни медии, пише романи и киносценарии.
От 1953 до 1960 г. Райнов е аташе по културата в българското посолство в Париж. Има научни публикации в областта на естетиката, изкуствознанието и културологията. Автор е на многобройни монографии за изобразителното изкуство и по история на теософията, сред които "Стилът в изобразителните изкуства (увод в стилознанието)" (1948), "Пътищата на ционизма" (1969), "Ерос и Танатос" (1971), "Портрети" (1975), "Тайното учение" (2003), на биографичните "В името на отца" (2001) и "Людмила" (2003).
Много от романите и повестите на Богомир Райнов са екранизирани, сред тях "Инспекторът и нощта", "Пътища за никъде", "Умирай само в краен случай", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Денят не си личи по заранта", "Голямата скука", "Бразилска мелодия", "Един наивник на средна възраст", "Реквием за една мръсница", "Тайфуни с нежни имена", "Черните лебеди".
Пише романите "Само за мъже", "Не ме разсмивай", "Тихият кът", "Ченге втора употреба", "Цветовете на болката" (2004), "Тайната", "Магичен фенер", "Тютюневият човек".
Именно Райнов е създател на образа на Емил Боев, разузнавача герой, соцверсията на Джеймс Бонд. Романите за него се радват на голям успех.
Богомил Райнов е противоречива фигура. Дългогодишен заместник-председател на Съюза на българските писатели и член на Централния комитет на БКП, той изиграва голяма роля за налагането на социалистическия реализъм в литературата.
В една от последните си книги - "Людмила", Райнов оставя интересни сведения за задкулисието в българския културен и политически живот през 80-те години на двайсети век и опитите да се разчупи идеологическото тесногръдие.
Писателят умира на 8 юни 2007 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google