Изкуство Литература Чудото на българското сатирично слово

balgari.bg

Чудото на българското сатирично слово

alt

Димитър Чорбаджийски - Чудомир, се ражда на 25 март 1890 година в село Турия.
Пето дете е в семейството на Мария Дончева и хаджи Христо Чорбаджийски.
До 16-годишна възраст Димитър учи в старозагорската гимназия "Иван Вазов". През 1913 г. завършва Държавното художествено-индустриално училище в София.
Участва в Балканската и Първата световна война.
През 1921 г. се жени за Мара Нонова. В периода 1920-1933 г. учителства в Казанлък. През 1929-1930 г. специализира рисуване в Париж. До смъртта си е председател на читалище "Искра" и директор на Историко-етнографския музей в Казанлък. Член е на Върховния читалищен съвет от 1938-а, през 1959 г. става народен представител.
Първите публикации на младия Димитър Чорбаджийски са от 1907 г., когато негови карикатури и римувани злободневки са отпечатани във вестник "Балканска трибуна". После идват фейлетоните, разказите и епиграмите, публикувани в списанията "Барабан", "Остен", "Жило", "Червен смях" и във вестниците "Слово", "Зора", "Искра" и др.

Хумористичните разкази на Чудомир не слизат от читалищните сцени, томчетата му се четат и преиздават и днес. Сборниците "Не съм от тях" (1935), "Нашенци" (1936), "Аламинут" (1938), "Кой както я нареди" (1940), "Консул на Голо бърдо" (1947) и др. са любими на поколения българия с острия си език, анекдотичното повествование, ярката гражданска и народностна позиция.
През 1969-а е издадена сбирката афоризми и миниатюри "Пестете ни времето!"
Произведенията на Чудомир са преведени на румънски, руски, словашки, сръбски, чешки и други езици.
Литературните си творби големият сатирик подписва и с псевдонимите Фанфан, Дели Димо, Ер малък, Максим Гладний, Оскар Бум, Пилот, Фанко Фтичката и др.
Освен писател Чудомир е и художник, автор е на над 1000 рисунки и акварели. В по-млада възраст рисува карикатури за столични вестници и списания. След края на Първата световна война, когато се установява в Казанлък, подрежда първата си самостоятелна изложба. Във всекидневника "Зора", към който работи в продължение на близо 30 години, са публикувани множество негови рисунки на политическа и социална тематика.
Ценен е приносът на Чудомир и за развитието на музейното и читалищното дело.
Умира на 26 декември 1967 г. в София. Погребан е, според собственото му желание, в градинката пред дома му.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google