Изкуство Литература Певецът на историята

balgari.bg

Певецът на историята

alt

Академик Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас.
Завършва гимназия във Велико Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г.
Не работи като юрист, а започва да пише.
Първият му роман - "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас", е публикуван през 1961 г.
Вторият - "Време разделно", роман, написан за 45 дни, е сред най-известните наши романи в световната литература. "Време разделно" е преведен на 25 езика, изучава се в световните университети.
Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. През пролетта на 2009 година българските читатели го поставиха на второ място - след "Под игото" на Вазов, в кампанията "Голямото четене" на БНТ (спомени на акад. Дончев за срещите му с хората на Родопите прочетете тук).
Антон Дончев е автор и на "Девет лица на човека" (1989), "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" (1968-1992), "Странният рицар на свещената книга" (1998), "Трите живота на Кракра" (2007).
През 1999 г. за цялостното си творчество Дончев получи наградата за "Балканика". През декември 2004 г. ректорът на Софийския университет Боян Биолчев му връчва Голямата награда за литература и почетния знак на синя лента.
Съучредител на комитет "Съзидание".
Антон Дончев е учредител на две стипендии "Време разделно" за студенти от Родопите по история и българска литература. Със стипендиите се разпорежда Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий".

От www.antondonchev.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google