Изкуство Литература Той търсеше поетическо убежище

balgari.bg

Той търсеше поетическо убежище

altИван Радоев е роден на 30 март 1927 г в Пордим.
Гимназия завършва в Плевен, след което учи право и славенска филология в Софийския университет.
Работи като редактор във вестниците "Стършел" (1954-55) и "Български воин" (1957-58).
Драматург е в Народната опера (1963-68), главен редактор на Българската телевизия (1969-70), драматург на театър "Сълза и смях" (1970-71) и на театър "София" (от 1973).
Иван Радоев започва търсенията си в поетическия занаят като участник в бригадирското движение. За пръв път публикува във вестниците "Ведрина" и "Народна младеж" (1946-47).
Поезията му е възприета като свеж полъх в литературата ни. Стихосбирките му "Пролетно разсъмване" и "Баладична поема" се отличават с оригинално звучене, пораждат спорове за пътищата на българската поезия.
Стиховете, включени в сбирката "Един бял лист", бележат нов етап от творческото развитие на Радоев, те са по-зрели, по-философски, задават общочовешки въпроси.
В началото на 60-те години на двайсети век Иван Радове се утвърждава като един от създателите на лиричната драма. Творбите му "Голямото завръщане", "Светът е малък", "над морското равнище", "Човекоядката", "Таралеж", "Червено и кафяво", "Кълбовидна мълния" са играни във всички бълграски театри.
Иван Радоев е автор и няколко едноактни пиеси, както и на произведения за деца.
Преведен е на руски, чешки, румънски, френски, английски, гръцки, унгарски и други езици.
Радоев си отиде от тоя свят на 10 юли 1994 година.

Източник: Речник на българската литература. Издателство на БАН. София. 1982

Още за лирика и драматурга - на сайта на вестник "Дума"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google