Изкуство Литература "На дъното на пъкъла..."

balgari.bg

"На дъното на пъкъла..."

altДамян Дамянов е роден на 18 януари 1935 г. в Сливен.
През 1953 г. завършва гимназия в родния си град, а през 1961 г. - българска филология в Софийския университет.
През шейсетте години Дамян Дамянов работи като литературен консултант във в. "Народна младеж" и като редактор в сп. "Пламък".
За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. "Сливенско дело", по-късно негови стихове излизат в централния литературен печат.
Дамян Дамянов е автор на стихосбирките "Ако нямаше огън", "Очакване", "Стени", "Коленича пред тебе", "„И си отива лятото", "Радостно, тъжно и светло", "Гимназия "Родина", "Още съм жив" и др., на поемата "Преди всичко любов" и на романа "Таванът".
Негови есета и портрети на български творци са събрани в сборника "Живей така, че...", а "Тетрадка по всичко" е книга, в която поетът излага своите възгледи по проблемите на битието.
Дамян Дамянов е автор на пътеписа "Първо име на щастието", на сборника разкази "Сбогом, бързам!" и на романа за деца "Хвърчилото се връща".
Преводи на творбите му са излизали на руски, белоруски, украински, унгарски език.
През 1997 г. поетът получи наградата "Иван Вазов" за цялостното си творчество.
Негова съпруга е поетесата Надежда Захариева. Имат двама синове и дъщеря.
Поетът, чието тяло бе приковано към инвалидна количка, но духът му не знаеше граници, почина на 6 юни 1999 година в София.
На негово име се провежда национален поетичен конкурс.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Творби на поета са публикувани тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google