Изкуство Литература Създателят на галактики

balgari.bg

Създателят на галактики

altМилан Асадуров е роден на 29 декември 1949 година във Варна.
През 1979-а създава и става първият отговорен редактор на научнофантастичната поредица "Библиотека Галактика" на издателство "Георги Бакалов", където дотогава е работил в научнопопулярната редакция. "Галактика" среща българския читател с творчеството на Франк Хърбърт, Джон Уиндъм, Урсула Легуин, Артър Кларк, Рей Бредбъри, Клифърд Саймък, Дъглас Адамс, Хърбърт Уелс, Артър Хейли и много други. До 1989-а в поредицата излизат сто книги, чиито тиражи надвишават 150 хиляди броя всяка, а след тази година - вече в издателство "Галактика", на което Асадуров е директор - още 21 произведения. Милан Асадуров е консултант на преводачите, които работят по текстовете на световноизвестните фантасти, той е сред доказалите се популяризатори у нас, хора, които обясняват сложни научни понятия на достъпен език.
В редакторския си "актив" Асадуров има няколко години в списание "Корабостроене и корабоплаване", предаването за култура "На чаша кафе" в Радио Варна, предаването "Морски спектър" в ТВ център - Варна.
Преводач и редактор е на някои от заглавията в революционната за времето си поредица. Негови са преводите на "Пикник край пътя", "Бръмбар в мравуняка", "Вълните усмиряват вятъра", "Времето на дъжда", "Обреченият град" на братя Стругацки. Редактор е на алманаха "Фар" и на научнопопулярната поредица "Нептун" на същото издателство, която включва книги на Тур Хейердал, Жак-Ив Кусто, Тим Северин и др.
Другата голяма любов на Милан Асадуров - освен фантастиката - са... морските фарове. През 1982 г. двамата с фотографа Ангел Златанов предприемат пътуване от Крапец до Ахтопол. Резултатът е изследването "Фаровете по българския черноморски бряг".
През 1991-ва Асадуров основава издателството си "Сталкер", което печата фантастична проза и уникални издания.
В края на 90-те години на двайсети век Милан Асадуров написва "Няма хък-мък" (1997), "Втората библиотека" (1998), "Речник на Нищото" (1998) и "Мистерии" (1999). Остава обаче верен и на преводаческата работа - превежда "Случки" на Даниил Хармс и "Етногенезисът и биосферата на Земята" на Лев Гумильов.
Още веднъж обединява любовта си към морето с търсенията на друг творец през 2008-а и заедно с подводния фотограф Любомир Клисуров създават единствения засега фотоалбум за растителния и животинския свят в Черно море.

В своето интервю за www.knigite.bg Асадуров се връща назад във времето, когато се ражда идеята за "Библиотека Галактика" и споделя много лични неща

От http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google