Изкуство Литература Българският Шекспир

balgari.bg

Българският Шекспир

altРадко Радков е роден на 31 януари 1940 г. във Велико Търново.
Завършва Духовна семинария в София, а по-късно - и класическа филология в Софийския университет. Работил е като редактор в издателство "Народна култура" (1970-1974), аспирант в Института по балканистика и преподавател по класически езици във Великотърновския университет.
Основател и главен драматург на Старинен театър.
Автор е на книгите "Византийски запеви" (1978; 2001; 2006), "Сонети" (1978), "Слово за Търновград" (1991), "Царски сонети на любовта" (1996), "Сонети на любовта" (2006).
Радков е написал над двайсет пиеси, сред които "Балдуин Фландърски" (1969), "Хан Аспарух" (1970), "Патриарх Евтимий" (1975), "Сонети за Казънлъшката гробница" (1978), "Похвално слово за Словото" (1978), "Теофано" (1981), "Всенародно бдение за Апостола".
Поетът - майстор на сонета, е носител на църковния орден "Св. Софроний, епископ Врачански" - първа степен.
През 1985 г. по покана на Ватикана пред папа Йоан-Павел II е поставена пиесата на Радко Радков "Похвално слово за словото", а поводът е 5-годишнината от провъзгласяване на светите братя Кирил и Методий за покровители на Обединена Европа.
За трагедията си в стихове "Балдуин Фландърски" Радков е удостоен със званието "Кавалер на френската култура", връчено му в Парижкия клуб на сенаторите през 1985-а. Носител е и на Кръста на Френската академия на науката за литература и изкуство през същата година.
Радко Радков е единственият творец в света, удостоен два пъти с международната Наполеонова награда "Солензара" на Френската академия на науките - за негови драми в стихове. Първото отличие получава за "Теофанo" през 1983 г., втори път става лауреат на престижната награда за "Всенародно бдение за Апостола", връчена му в Ловния дворец на аристокрацията в Париж през 2005 г.
Същата година поетът възстановява Старинен театър.
Радко Радков почина на 1 септември 2009 година.

Източник: http://liternet.bg

Интервю с поета публикува вестник "Новинар"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google