Изкуство Литература Изправен на самосъд

balgari.bg

Изправен на самосъд

Любомир ЛевчевЛюбомир Левчев е роден на 27 април 1935 година в Троян. Завършва гимназия в София и веднага след това свърза живота си с книгата - учи библиография и библиотекознание към Философско-историческия факултет на СУ.
След завършването на висшето си образование Левчев работи в Радио София и вестник "Литературен фронт". Председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г. От 1991 г. е собственик на издателска къща „Орфей“.
Първият му поетичен сборник - "Звездите са мои" - излиза през 1957 г. Следват стихосбирките "Завинаги" и "Позиция" (1960 и 1962-ра), "Но преди да остарея", "Стрелбище", "Дневник за изгаряне", "Самосъд", "Поздрав към огъня", "Пепел от светлина" и др., поемите, събрани в "Звездопът", романите "Убий българина" и "Ти си следващият". Левчев е автор на сценариите за филмите "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики" и "Сладко и горчиво", както и на трактата "За поетическото изкуство".
Носител е Златен медал за поезия на Френската академия и на званието Рицар на поезията (1985), Медал на Асоциацията на венецуелските писатели (1985), Голямата награда на института "Александър Пушкин" и Сорбоната (1989), на Световната награда за мистична поезия "Фернандо Риело" (1993) и др.
По повод 70-годишнината си през 2006 г. Левчев е награден с орден "Стара планина" - първа степен, а през 2008 г. получава наградата "Христо Г. Данов" за цялостно творчество.
Негови творби са преведени и издадени в 36 страни.

Интервю с Любомир Левчев помества списание "Тема"

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google