Изкуство Литература Всички луди го обичат

balgari.bg

Всички луди го обичат

altСтефан Цанев е роден в русенското село Червена вода на 7 август 1936 г.
Завършва математическа гимназия в Русе през 1954 г. През 1959 г. завършва журналистика в Софийския университет, следва право две години, а от 1960 до 1965-а учи драматургия в Московския киноинститут.
Работил е като кореспондент в Родопите (1959), редактор в Студия за игрални филми (1965-1967), драматург в Държавен сатиричен театър (1967-1970), в Театър 199 (1970-1973), в Театър "София" (1973-1984), в Драматичен театър в Пловдив (1984-1991).
Стефан Цанев пише стихове, драми, публицистика и проза, както и пиеси и стихове за деца.
След събитията в Чехословакия през 1968 г. свалят от печат стихосбирката му "Парапети", забранено е да се печатат негови стихове и забраната остава в сила до 1976 г. През 1984-та, заради спектакъла "Любовни булеварди", забранен от Тодор Живков, Цанев е уволнен от театър "София". "Заточават" го в Пловдив, в столицата стефан Цанев се връща през 1991 г. и оглавява Театъра на армията (1992-1996) и Театър "София" (1996-2008).
Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски и иврит, а пиесите му ("Сократ", "Жанна д`Арк") са играни в Париж, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Варшава, Прага, Гьотеборг, Будапеща, Питсбърг (САЩ),Вилнюс, Хага, Истанбул и др.
Първата му стихосбирка - "Часове" - излиза през 1960 г. Следват "Композиции", "Хроники", "Аз питам!", "Реквием", "Небесни премеждия", "Сезонът на илюзиите", "Спасете нашите души" и др.
Негови са пиесите "Истинският Ивайло", "Бунтът на статуите", "Весела България", "Процесът против богомилите", "Носете си новите дрехи, момчета!", "Рицарят на печалния образ", "Животът - това са две жени", "В неделя Господ си почива", "Последната нощ на Сократ", "Тайната вечеря на Дякона Левски", "Другата смърт на Жанна д`Арк", "Пир по време на демокрация", "Адът - това съм аз" и др.
Есета на Стефан Цанев са събрани в книгите "Убийците са между нас", "Внимавайте с вятърните мелници", "Сънят на сенките" и др., негов е романът "Мравки и богове".
Жанровият обхват на творчеството му се разширява до публичния дневник "Дяволите в ада ще ми ръкопляскат" и "Ars poetica" - учебник по стихосложение и антология на творческия опит.
Тритомникът му "Български хроники" е и увлекателно белетристично произведение, и сериозен исторически труд. 

Източник: http://bg.wikipedia.org

Мащабен портрет на твореца рисува сайтът www.pravoslavieto.com.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google