Изкуство Литература Модерният интелектуалец

balgari.bg

Модерният интелектуалец

Михаил Кремен (псевдоним на Михаил Иванов Икономов-Грозев) е роден на 1 декември 1884 г. в Оряхово.
Остава сирак на петгодишна възраст и е отгледан от втория си баща.
Следва славянска филология във Висшето училище (днес Софийски университет), изключват го на два пъти - веднъж през 1905 г. заради участие в протестите за академична свобода и втори път през 1907 г. за освиркването на цар Фердинанд. Продължава следването си в Загреб, Цюрих и Мюнхен. Работил е като учител и библиотекар в Народната библиотека. Бил е на фронта по време на Балканската и Междусъюзническата война.
Михаил Кремен започва да публикува разкази във водещи литературни издания в самото начало на ХХ век.
Автор е на претърпелия четири издания роман "Брегалница" - свидетелство за цяла една епоха. Негови спомени и размисли съдържа есеистичният сборник "Портрети с цветни моливи", отпечатан след смъртта му.
В историята на нашата литература Михаил Кремен остава преди всичко с двутомника си "Романът на Яворов". Упрекван е заради "дребнобуржоазния характер" на книгата, но първият том на сагата за големия поет се превръща в събитие за широката читателска публика, при това не заради "сензационния си характер", а заради деликатното единство между респект и близост, с което авторът пише за Яворов. Личността на Кремен като близък приятел на поета, като неволен свидетел и дори участник във фаталните събития в края на неговия живот привлича общественото внимание. Кремен рисува ярка картина на обременената с културни взаимодействия столична атмосфера в началото на двайсети век. "Романът на Яворов" е едновременно мемоарна проза, има елемент на документалистика (особено във втората част), но е и истински роман.
През целия си професионален и творчески път модерният интелектуалец опазва у себе си жив възрожденския дух и морал.
Михаил Кремен умира в София на 22 декември 1964 г.

На снимката - портрет на Михаил Кремен, рисуван от Златю Бояджиев през 1946 г., който се пази в Художествената галерия в Сливен

Източник: http://literaturensviat.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google