Изкуство Литература "Тъмна, душна песен"

balgari.bg

"Тъмна, душна песен"

Поетът Николай Хрелков се ражда на 16 декември 1894 година в Бяла Слатина. Първоначално учи в родния си град, където учителката му Санда Йовчева отрано забелязва литературните му способности и го свързва с Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Николай Райнов и др.
През 1910 г. Хрелков заминава за София, но не успява да се запише в Държавното художествено-индустриално училище. От 1919 до 1925 г. поетът е без постоянна работа, живее в несигурност и оскъдица. Работи като коректор в издание "Цвят", доставчик на облекло и обувки за войската, контрольор по трамвайните линии.
През 1925 г. Хрелков емигрира в Югославия, а след това в Австрия и Франция, където заболява от туберкулоза.
Три години по-късно се връща в България, болен и отново с несигурно препитание. Здравословното му състояние се влошава, но той, и като библиотекар на Министерството на народното просвещение (1931 г.), и навсякъде, където го отвеждат "болничните му митарства" (Лъкатник, Искрец, Банско), продължава да участва в литературни четения, да редактира и да превежда.
В последните години на живота си Хрелков се установява в Горна баня. Умира на 27 август 1950 година.
Поетичното наследство на Хрелков не е голямо, но е мерило за честност и гражданска позиция.
В първите години от развитието си като писател той е силно повлиян от символизма, вълнуват го модерните явления в изкуството, сътрудничи на списанията "Везни", "Хиперион" и "Пламък". После поезията му намира обществената си позиция, достига бунтовно звучене в периода между двете световни войни, изгражда своя оригинален поетичен свят. Новаторското използване на народнопесенната традиция е сред характерните белези на Хрелковата поезия.

Източник: www.slovo.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google