Изкуство Литература Поет на пространството и словото

balgari.bg

Поет на пространството и словото

Николай Марангозов е роден на 2 януари 1900 г. в с. Късовци (днес квартал на Плачковци, Габровско) в семейство на самобитен резбар.
Истинското му име е Николай Цанев Нейков. Ранните си публикации във вестник "Кво да е" подписва с псевдонимите Валерий Есен и Николаус. Като ученик в Априловската гимназия издава под псевдонима Любокрас (заедно с Ванимил - Димо Димитров) стихосбирката "Под разцъфналите липи" (1918), редактор е на списание "Луна" (1919).
Авангардната стихосбирка на Марангозов "Нула. Хулигански елегии" (1923) е подписана с псевдонима Н. Янтар, даден му от издателя Гео Милев. Ръкописа той получава от Светослав Минков, тъй като по това време поетът следва архитектура в Дрезден и Берлин.
Завършил висшето си образование, Николай Марангозов работи като архитект и активно публикува в списание "Златорог", поощряван от редактора му Владимир Василев.
Лирическата поема "На повратки в село" (1940) предизвиква широк обществен отзвук. Близки до народнопесенната стилистика на тази творба са и поемите на Марангозов "Легенди" (1943), "Заник и поник в Балкана" и "Родословие".
Марангозов твори и в областта на архитектурата. По негови проекти са построени сградите на столицното летище, първите хотели в курорта "Дружба" и др. От 1958 до 1965 година е главен редактор на списание "Картинна галерия".
Най-значимата книга на Николай Марангозов е антологията "Годишни кръгове. Стихотворения и поеми. 1919-1943", излязла през 1948 година.
Освен нея той издава и "Ковачница на мира" (1947), "Жива легенда" (1950), "Чехословашка рапсодия" (1952), "Тринадесет есени. Лирична рапсодия" (1954), поемите "Повест за бялата кооперация" (1947), "Родословие" (1969), стихове за деца.
Поетът умира на 3 ноември 1967 г. в София. 

Творби на Марангозов са публикувани на http://liternet.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google