Изкуство Литература Детска книжка, писана от българин, с 11 издания в САЩ

balgari.bg

Детска книжка, писана от българин, с 11 издания в САЩ

Бестселър разказва за живота на художника емигрант Атанас Качамаков, роден през 1898 година в Лясковец. Книжката "Добри", написана по спомени на скулптора през 1934-та, има рекордни продажби в САЩ.
Детството на Качамаков, надеждите на родителите му той да ги наследи в битката им със земята описва изданието. Друга идея обаче, друга амбиция ръководи съдбата на младежа.
Талантът на Атанас Качамаков го отвежда в Художествената академия в София, където завършва скулптура при проф. Иван Лазаров. Заминава за САЩ и през 1924 г. се установява в Холивуд. Художествен директор е на продукции. Работи за "Бен Хур", "Царят на царете", "Елена от Троя", "Ноевият ковчег". Негов проект е паметникът на Джордж Вашингтон в Ню Йорк.
Книгата за Качаманов се ражда спонтанно. Вечер в дома на художника се събират приятели и всеки разказва своята история. Когато домакинът започва да разказва, писателката Моника Шанън започва да стенографира, а по-късно произведението е отпечатано.
"Добри" излиза в Ню Йорк през ноември 1934 г., а месец по-късно е избрана за "Най-интересното за декември произведение в САЩ". Журито, присъдило тази награда, се оглавявало от съпругата на президента Франклин Рузвелт - Елинор. През юни следващата година второто издание на "Добри" получава наградата "Джон Нюбъри" като "Най-забележителният принос към американската детска книжнина за 1934 г.".
Още тогава българският консул в САЩ Константин Попатанасов, приятел на автора, в писмо до БАН съобщава за успеха на книгата, но никой не се наема да я преведе и издаде у нас. Затова пък в САЩ до 1966 г. са пуснати 11 нейни издания с илюстрации от самия художник (на снимката).
В края на 70-те години Атанас Качамаков гостува в родината с голяма изложба в Националната художествена галерия. Художникът дарява 50 свои рисунки на фонд "13 века България".
"Добри" ще излезе на български, преведена от ученици от езиковата гимназия "Симеон Радев" в Перник, през май тази година.

Източник: http://paper.standartnews.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google