Изкуство Литература Българският Дюма

balgari.bg

Българският Дюма

Стефан Дичев е роден на 9 януари 1920 година във Велико Търново.
Следва инженерни науки в Чехословакия, но завършва право в Софийския университет.
Интересът му към миналото го отвежда при трудния жанр на историческия роман.
Като писател се утвърждава с дилогията "За свободата", излязла през 1954-1956 г. Романът е посветен на титаните на националната ни революция - Раковски и Левски.
Овладяно перо, усет към увлекателния сюжет и забележително умение за изграждане на ярки и убедителни образи открива читателят още в тези ранни творби.
Следват "Пътят към София" (1962), "Ескадронът" (1968), "Крепости" (1974), "В лабиринта" (1977), "Среща на силите" (1978), на драмата "Отвъд отчаянието" (1978). Стефан Дичев е автор и на романа за юноши "Рали", на новелата "Неуловимият", на приключенския "Подземията на Сен Жан д’Акр" и "Завоевателят на миражите" (за живота на Александър Македонски). По негов сценарий са снимани телевизионните поредици "Демонът на империята" (1971) на режисьора Вили Цанков и "Пътят към София" (1979) на режисьора Николай Машченко.
Стефан Дичев е създател и пръв главен редактор на списание "Космос" и на издателство "Народна култура" (1968-1973). Съпругата му - художничката Лиляна Дичева, е автор на илюстрациите към някой от най-известните му книги.
Литературният критик Георги Цанков нарича Дичев "българския Александър Дюма" заради усета на писателя към динамичния сюжет и майсторската интерпретация на историческите факти в контекста на личните съдби на героите му.
Стефан Дичев почина на 27 януари 1997 година.

Още за Стефан Дичев - на http://knigi-news.com и http://liternet.bg/publish4/bgyrdev/kritika/stefan-dichev.htm

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google