Изкуство Литература Общото между Кнут Хамсун и Пипи Дългото чорапче

balgari.bg

Общото между Кнут Хамсун и Пипи Дългото чорапче

Вера Ганчева е родена на 23 февруари 1943 г. в София. Завършва славянска филология в СУ. От 1965 до 1968 г. учи история на скандинавските литератури и шведски и норвежки език в Стокхолмския университет.
В продължение на десетилетие - от 1966 до 1976 г., работи в БТА, отначало като репортер в "Международна информация", по-късно става главен редактор на седмичника ЛИК. През 1976 г. става заместник главен редактор на сп. "Отечество", а две години след това - главен редактор на издателство "Народна култура" и по-късно - негов директор.
През 1989 г. Ганчева отива в Швеция, където работи над дисертация за историческото развитие на шведската литература в контекста на световната.
През 1991 г. именитата преводачка основава издателство "Хемус".
В средата на 90-те години на ХХ век започва да преподава история на скандинавските литератури в Софийския университет, а от 1999 г. - и староскандинавска митология и културна история на Скандинавския север.
Вера Ганчева е авторка на пет книги, посветени на личности, проблеми и явления в световната литература и култура: "Телескоп, път и две сиамски котки" (1984), "Гладът като хляб" (1988), "Синьо + жълто = зелено" (1992), "Амалгама" (1993), "Швеция - страната и хората" (2001).
Превеждала е и е представяла (повечето за пръв път у нас) автори от Скандинавския север като Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Артур Лундквист, Тумас Транстрьомер, Астрид Линдгрен, Аксел Сандемусе, Таряй Весос, Юхан Борген, Ролф Якобсен и други. Неин е преводът на "Пипи Дългото чорапче" - книга, с която са израснали поколения българчета, и "Братята с лъвски сърца" на Астрид Линдгрен. За превода си на "Пипи Дългото чорапче" Ганчева е удостоена с Международното отличие за превод "Ханс Кристиан Андерсен".
Вера Ганчева председателства журито, което на всеки две години присъжда награда на преводач от български на шведски или от шведски на български и контролира фонда със средства за нея, дарени от шведския писател Артур Лундквист и съпругата му, поетесата Мария Вине.
Носителка е на наградата на Съюза на шведските писатели (1993) и на Шведската академия (1983 и 2000).
През 2001 г. е удостоена с датския орден "Рицарски кръст на Данеброг" за принос в сътрудничеството между Кралство Дания и Република България. Носител е и на кралския орден "Северна звезда" за принос към разпространението на шведската култура у нас (2008).
На 13 септември 2012-а бе удостоена със званието Рицар на Кралския оредн за заслуги на Норвегия I степен.

Статии и преводи на Вера Ганчева са публикувани на http://liternet.bg

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google