Изкуство Литература Отдаден на приключенския жанр

balgari.bg

Отдаден на приключенския жанр

Писателят фантаст Петър Бобев е роден 9 август 1914 г. в Горна Оряховица.
Завършва Агрономическия факултет през 1937 г. и работи в лозаро-винарската опитна станция в Плевен и в конезавод "Клементина". Минава през Школата за запасни офицери, а от 1940 г. учителства в Средното градинарско училище в родния си град.
Бобев специализира в Градинарската опитна станция в Пловдив и постъпва като експерт в Българската земеделско-кооперативна банка. Мобилизиран е през 1941 г. и до 1945 г. служи в армията. След войната е чиновник в Българската земеделска и кооперативна банка, където се занимава с кредитирането на новосъздаващите се тогава ТКЗС-та. Работи там до пенсионирането си през 1974 г.
Започва да пише, когато е на 40. Първите му творби са приказки за дъщеричката му Ани. Отпечатани са в редактираното от Ран Босилек списание "Дружинка". Под редакцията на Ангел Каралийчев са издадени в сборника "Деца на слънцето" през 1955 г. Атанас Далчев - редактор на "Пламъче" - привлича Бобев като редовен сътрудник на списанието.
Петър Бобев е автор предимно на юношески приключенски романи с фантастичен и/или исторически елемент. Разнообразието на теми в произведенията му е голямо - подводният свят, древни цивилизации, праисторически същества, екзотични места, теми от миналото на България. Бързо става един от най-популярните писатели за юноши у нас. През 1994 г. писателят е удостоен с литературната награда на просветното министерство "П. Р. Славейков" за цялостно творчество.
Сред най-известните му творби са романите "Свирепия", "Галатея", "Заливът на акулите", "Куцият дявол", "Горан - мечи побратим", "Светещата гибел", "Боа и диаманти", "Каменното яйце", "Отмъщението на мъртвия инка" и повестите "Симба", "Белият лоцман", "Гущерът от ледовете" и др.
Петър Бобев умира на 26 април 1997 г. в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google