Изкуство Литература Осъдена литература

balgari.bg

Осъдена литература

Фани Попова-Мутафова се ражда на 16 октомври 1902 г. в Севлиево. Неин баща е генерал Добри Попов, завършил Военната академия в Торино.
Завършва гимназия в София и учи пиано в Мюнхенската консерватория (1922-1925). В средата на 20-те години на двайсети век е част от литературния кръг "Стрелец". Омъжва се за Чавдар Мутафов, известен архитект, писател и критик.
Фани Попова-Мутафова дебютира с разказ през 1924 г. Първите й книги са посветени на мистичния подвиг на майчинството и жената. Най-крупното й творческо дело е четирилогията "Асеновци". Със своите над 35 книги, издадени до 1944 г., тя е най-популярната писателка в България. Поетът Кирил Христов казва за нея: "Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература."
По време на Втората световна война Мутафова създава публицистика, възхваляваща Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. След 1944 г. е арестувана и осъдена е от т. нар. Народен съд на 7 години затвор за "прогерманска дейност" и "великобългарски шовинизъм". След 11 месеца е помилвана и излиза на свобода поради тежката астма, от която боледува, и след застъпничествата на баща си.
През 60-те е реабилитирана до известна степен. Налагат й да се разкае за "грешките" си, за да излезе поправеното издание на "Дъщерята на Калояна". Принудена е насила да внесе поправки в "Солунският чудотворец" и "Йоан Асен ІІ". "Последният Асеновец" е преиздаден след смъртта й без поправки. В периода 2007-2009 г. четирилогията "Асеновци" излиза за пръв път след Втората световна война с автентичния си текст, като са отстранени всички насилствено наложени добавки и поправки.
Сред емблематичните за Фани Ппова-Мутафова творби са още "Велики сенки", "Жената на приятеля ми", "Княгиня Мария-Луиза", "Новата българка" и др.
Писателката умира на 9 юли 1977 г. в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за Фани Попова-Мутафова - на http://kafene.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google