Изкуство Музика Повелителят на стоте каба гайди

balgari.bg

Повелителят на стоте каба гайди

Апостол Кисьов - създателят на оркестър "Сто каба гайди", е роден на 18 ноември 1924 г.
Завършва Пловдивската духовна семинария и първоначално работи като учител в родното си село Стойките, Смолянско. През 1948 г. по негова инициатива се основава фолклорен хор в с. Стойките, а от 1956 г. Кисьов е ръководител на хор за автентично пеене към читалището в град Девин. 
През 1961 г. Кисьов основава и ръководи повече от четвърт век уникалната формация, наричана "визитката на Родопите". За да сформира оркестъра, в продължение на месеци той обхожда махали и селца и издирва, събира и "разсвирва" талантливи гайдари. Първата изява на оркестъра е на събора надпяване "Рожен 61".
През периода 1969-1970 г. Апостол Кисьов организира обучение на млади гайдари в окръга, сформирани са над 20 кръжока. През 1970 г. засвирва и и детски оркестър "Сто каба гайди". 180 млади гайдари свирят по нотен текст танцова сюита, а сборен танцов състав под ръководството на хореографа Васко Симеонов танцува.
Двата оркестъра "Сто каба гайди", ръководени от Апостол Кисьов, обикалят България, за да разнасят магията на уникалния инструмент. През 1972 г. на Роженския събор под ръководството на Апостол Кисьов пее хор от 4000 души в съпровод на 300 гайдари.
В края на 90-те години на двайсети век Апостол Кисьов започва да събира историята на гайдарския състав. Трудът му обаче остава незавършен.
Умира на 27 февруари 2007 г.

Източник: www.blitz.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google