Изкуство Музика Русия дава уникална цигулка на наш виртуоз

balgari.bg

Русия дава уникална цигулка на наш виртуоз

Българският Паганини Павел Минев е роден в Плевен. В родния си град завършва Музикалното училище "Панайот Пипков" и продължава образованието си в Московската консерватория. Защитава докторат в класа по цигулка на проф. Ирина Бочкова.
Павел изнася първия си концерт, когато е едва на шест - свири произведения на Вивалди. От 2004 г. има договор с голяма американска компания и всяка година изнася концерти в Карнеги Хол. На 23 е, когато става солист на Московската филхармония, където работи и днес.
Участвал е в престижни международни форуми като "Светослав Обретенов", "Виенявски" в Полша, където печели златно отличие, "Ян Коциан" в Чехия, "Чита ди Стреза" в Италия, Мартенски музикални дни в Русе, Международния коледен фестивал на Темирканов в Санкт Петербург.
Минев е осъществил над 40 световни премиери и записи на компактдискове в САЩ, България и Русия. Многократно е гостувал в Австрия, Италия, Чехия, Полша, ОНД, Кипър, САЩ. Бил е солист на престижни оркестри, отличени с Grammy, участвал е в радио- и телевизионни предавания на четири континента, както и в журито на международни конкурси.
През 2002 г. е награден с Държавен грант на Руската федерация, а през 2003 г. е отличен и с награда от Министерството на културата на България.
Павел Минев вече седем години свири на уникална цигулка, изработена през 1763 г. от знаменития лютиер от Кремона Гуаданини. Инструментът, направен от елха и клен, е изключително ценен. Предоставен е на българския цигулар от Държавната колекция за уникални музикални инструменти на Руската федерация.

Интервю с виртуоза прочетете тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google