Изкуство Музика Глас с красотата на Севера

balgari.bg

Глас с красотата на Севера

Народният певец Борис Машалов е роден на 30 януари 1914 година в Севлиево.
Когато е на 12 години, семейството му се мести в София. Заедно с четиримата си братя Борис започва да учи бояджийския занаят.
Съдбата го среща с оперния певец Събчо Събев и Машалов се насочва към оперното пеене. По-късно именно Събев съветва младия изпълнител да се занимава с народно пеене. Уникалният самороден талант на Борис Машалов е забелязан от тогавашния директор на Радио София Сирак Скитник и през 1937 година Машалов започва да пее в българския радиоефир. Получава покана от грамофонната фирма "Симонавия", където му помагат професионални педагози.
През 1952-ра Борис Машалов постъпва в Ансамбъла на Народната армия като солист. По-късно сформира групата "Наша песен", с която изнася концерти из цялата страна и в чужбина.
Дейността на Машалов като изпълнител на народни песни е неделима от работата му на събирач. По време на пътуванията си, лични или служебни, той търси народни песни, записва ги, разучава ги. В личния му архив има стотици писма с текстове на народни песни, изпратени от негови почитатели. В репертоара си изпълнителят включва както протяжните, тъжни песни на Северняшкия край, така и закачливи любовни напеви.
Борис Машалов е носител на орден "Кирил и Методий" II степен, а посмъртно е удостоен и с "Кирил и Методий" I степен.
Най-хубавите песни на Борис Машалов са включени в компактдиска на "Балкантон" "Заблеяло ми агънце". Сред тях са емблематичните "Заблеяло ми агънце", "Вино пият петдесет юнака", "Димитър дума Тодорки", "Нигде се болест не чува", "Недо ле, Недке хубава", "Дзън, дзън, Ганке ле". За него са направени три документални филма - "Легендата Борис Машалов" и "Пей ми песен" на БНТ и "Неповторимият Борис Машалов" на телевизия СКАТ.
Борис Машалов умира на 14 юли 1962 г. едва на 48-годишна възраст.

Още интересни факти за живота му прочетете на www.bulgarian-folklore.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google