Изкуство Музика С божествения глас

balgari.bg

С божествения глас

Анна Томова - Синтова

Анна Томова-Синтова е родена на 22 септември 1944 година в Стара Загора.
От 6-годишна взима уроци по пиано. Десет години по-късно печели първото си национално отличие като певица, приета е в Софийската консерватория.
Взема уроци при проф. Златев-Черкин и сопраното Катя Спиридонова. Там се дипломира по специалностите оперно пеене и пиано.
Веднага след това Синтова е поканена в оперното студио на Залцбургската опера, където през 1967 г. прави своя първи професионален дебют като Абигейл от Вердиевата опера „Набуко“.

Оттогава тя постоянно разширява репертоара си с главни роли в „Мадам Бътерфлай“, „Травиата“, „Трубадур“, „Отело“, „Манон Леско“, „Дон Жуан“ и „Арабела“. Повечето от тези роли тя разучава с помощта на музикалния директор на операта проф. Паул Шмиц, студент на Рихард Щраус. По това време Анна Томова-Синтова започва концертите и записите си с оркестъра „Гевандхаус“ под диригентството на Курт Масур. През 1971 г. печели златни медали на певческите конкурси в София и в Рио де Жанейро.
През 1972-ра сопраното е поканена да работи за Националната опера на Германия в Берлин. Там тя пее в „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Адриан и Наксос“, „Аида“, „Тоска“, „Кавалерът на Розата“, „Евгени Онегин“ и др.
През 1973 г. гласът на Синтова е чут от Херберт фон Караян по време на изпълнението й в световната премиера на операта „De temporum fine comoedia“ от Карл Орф на Летния фестивал в Залцбург. Веднага след това е поканена за съвместна работа от маестрото, с когото в продължение на 17 години обикаля световните концертни зали.
Изпълненията на Анна на Залцбургския фестивал заедно с Караян бележат много важен момент в кариерата й. През тези години - от 1973 до 1991 - тя е постоянен гост на фестивала, където пее заедно в Берлинската и Виенската филхармония. Под диригентството на Караян тя изпълнява Елза, Контеса Алмавива, Донна Анна, както и много концертни пиеси като „Последните четири песни“ на Щраус и реквиемите на Верди, Моцарт и Брамс. Част от тези изпълнения са филмирани.
Синтова започва Щраусовите си интерпретации през 1982 г. с ролята на Адриана заедно с Волфганг Савалиш, докато стига до триумфа си в „Кавалера на Розата“ през 1984-та с Караян.
На 23 септември 2001 г. Синтова отбелязва 35 години на сцената с изпълнение (премиерно за нея) на Аида в Софийската опера. През 2002-ра прави турне из Европа. Също така прави серия от оперни и концертни изпълнения на „Бал с маски“ и „Дон Карлос“ от Верди. В края на същата година печели овациите на публиката в Токио с ролята си на Елизабета.
През 2006 г. Синтова се включва в честването на 250 години от раждането на Моцарт, като участва в две изпълнения на негови творби в България - на 25 февруари в концертно изпълнение на „Сватбата на Фигаро“ под диригентството на Найден Тодоров, а на 22 май - в „Реквием“ под палката на световно известния диригент Генадий Рождественски.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google