Изкуство Музика Най-прочутата и обичана

balgari.bg

Най-прочутата и обичана

"Трънският славей" Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 г. в семейството на прочут местен строител. Още от дете Гюрга започва да пее песните на майка си. В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 г. Там учи при Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория.
През януари 1921 г. Пинджурова изнася първия си концерт в България - изпълнява оперни арии и разработки на народни песни. Преподава пеене от 1923 до 1938 г. в София, Трън и трънските села.
Сътрудничи на детския отдел на Радио София. През 1936 г. за кратко е хористка в хора на Софийската народна опера. От 1938 г. пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 г. се появяват първите й плочи с народни песни. Изнася концерти из цялата страна.
Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. Със своя дълбок и вълнуващ глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое Гюрга Пинджурова се утвърдждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни.
За заслугите си към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието "Народен артист" .
Умира на 10 ноември 1971 г. в София.

Още за народната певица - на www.blitz.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google