Изкуство Музика Откривателят на гласове

balgari.bg

Откривателят на гласове

Маестро Христо Недялков

На 1 септември 1932 г. в град Дряново се ражда един от знаменититие български хорови диригенти и композитори - Христо Недялков.
През 1956 г. Недялков завършва "Хорово дирижиране" при проф. Георги Димитров и "Композиция" при проф. Парашкев Хаджиев в Българската държавна консерватория. До 1960 г. работи като музикален оформител в детския отдел на БНР, диригент е на Хора на медицинските работници (1955-1960) и на Хора на софийските девойки (1966-1970).
През 1960 г. основава Детския радиохор към БНР.
Под негово ръководство хорът гастролира в над 30 страни и изнася концерти в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген - досега има почти 500 концерта в около 150 града в рамките на 16 концертни турнета.
Успехите на Детския хор превръщат Недялков в един от най-търсените диригенти в света, като е гост професор и диригент в много държави. Считан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика.
През 1989 г. Христо Недялков е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет. Носител е на високи национални и международни награди и е първият българин - лауреат на висшия японски орден за чужденци Орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка.
Акад. Христо Недялков е носител на орден "Стара планина" І степен, награден е с най-високия почетен знак на - "Марин Дринов" на лента, с най-високата награда на БНР - "Сирак Скитник", със Златна и Кристална лира на СБМТД, с "Златен век" огърлие на Министерството на културата.
През 1996 г. Токайският университет му присъжда високата титла за цялостни заслуги към световната култура doctor honoris causa. През 1984 г. правителството на Унгария го удостоява с най-високото почетно музикално отличие на страната - медал на името на легендарния унгарския композитор Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове в ЕС го удостоява с титлата "Културен посланик на Европа". От 2004 г. знаменитият български диригент и композитор е действителен член на Българската академия на науките.
Акад. Недялков почина на 29 октомври 2013-а.
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google