Изкуство Музика Хоровото дело му дължи много

balgari.bg

Хоровото дело му дължи много

Филип Кутев

Филип Кутев е емблематична за българската музикална култура личност - символ на патриотизма и самочувствието на днешна България.
Роден е в Айтос на 13 юни 1903-та. Учи цигулка при проф. Ханс Кох (1922). Завършва музикално училище (1926) и Педагогическия факултет на Консерваторията (1930). Работи като капелмайстор на военния духов оркестър на 24-ти пехотен полк в Бургас, а след това и на 6-и пехотен полк в София.
Тук контактува с изявени интелектуалци, които го подкрепят и насърчават в неговите музикални търсения. Така на 1 май 1951 г. Кутев основава първия фолклорен ансамбъл, а благодарение на него - и цяла школа от певци, инструменталисти, танцьори, хореографи и композитори. За да набира членове на ансамбъла, обикаля българските села. Всяка нова певица, изявяваща се в ансамбъла, допринасяла за обогатяването на репертоара му с характерния за родното си място уникален песенен фолклор.
Филип Кутев пръв започва да прави обработки на песните, така че да бъдат изпълнявани от многогласен хор. Той видоизменя традиционния песенен фолклор и на негова основа създава специфичната хорова музика, асоциирана с българския фолклор от публиката извън страната.
Той запазва автентичната мелодия на народната песен, създава десетки шедьоври, които се превръщат в музикална емблема на България - "Полегнала е Тодора", "Прехвръкна птичка", "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Кажи, Ангьо" и много други.
Освен за ансамбъла Филип Кутев композира и музиката към филмите "Под игото" (1952), "Хитър Петър" (1960) и др.
Умира на 30 ноември 1980 г.

Още - на www.ubc-bg.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google