Изкуство Музика Краля на песента

balgari.bg

Краля на песента

Емил Димитров

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен в семейството на Димитър Димитров (Факира Мити) и Анастасия Димитрова.
Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика, свири на акордеон, композира, участва в училищни пиеси. През 1959 г. получава втора награда на Второто общобългарско състезание за изпълнители и инструменталисти за "Унгарска рапсодия" от Лист.
През 1960 г. е приет да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", но не след дълго напуска и започва музикалната си кариера.
Първият концерт, в който участва, е на 17 ноември 1960 г. в БИАД.
На 24 декември 1960 г. в кино "Петър Берон" представя пред публика авторската си песен "Арлекино", акомпанирайки си на акордеон.
През лятото на 1962 г. "Арлекино" печели приз на Международния фестивал в полския град Сопот - това е първата международна награда за българска песен.
През 1965 г. излиза първата самостоятелна дългосвиреща плоча на Емил Димитров, която е и първата самостоятелна дългосвиреща плоча на естраден изпълнител у нас.
През 1968 г. изнася концерт на стадион "Динамо" в Москва пред 80 000 души. Година по-късно започва поредица концерти във Франция.
1970 г. е годината на излизането на плочата му, започваща с най-големия му хит - "Моя страна". Не след дълго я записва и на френски, немски, италиански, испански и др. и тя става европейски хит под името "Моника".
В Париж през 1972 г. заедно с Богдана Карадочева, оркестър Балкантон и сестри Кушлеви Емил Димитров изнася близо 30 концерта.
Той е първият български изпълнител, който въвежда фолклорни мотиви в популярната музика - в песните "Грозде не набрах", "Старите огнища" и др. Също той първи въвежда и хардрок-аранжименти - с албума си "Танцувайте с Емил".
Песента "Джулия" се превръща в европейски хит в края на 1972 г., като заема челни места в много класации.
През 1980 г. се провежда гала-спектакъл в зала "Универсиада" в чест на 40-ия рожден ден на звездата и 20-годишнината от началото на творческата му кариера. Връчена му е златна плоча за принос към естрадната музика. Тя е първата в България златна плоча на попизпълнител.
През 1990 г. изпълнителят с най-нежния глас получава отличието "Екселанс Ойропен".
За 40 години кариера Емил Димитров е издал над 30 албума, създал е около 350 песни, продал е 65 милиона копия от албумите си по целия свят, изнесъл е над 7000 концерта у нас и по светац
Напусна ни на 30 март 2005 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Чуйте нещо незабравимо тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google