Изкуство Музика Българският Паганини

balgari.bg

Българският Паганини

Емил Камиларов

Емил Камиларов е роден през 1928 г. във влак на път за Тулуза.
Пътят е неговият жребий за цял живот.
Учи в консерваторията в Ленинград (сега Санкт Петербург), защитава дисертация, по-късно преподава там. От 1963 г. е професор.
В началото на 60-те години на двайсети век основава Български камерен оркестър.
С него свири и съпругата му Дина Шнайдерман.
В началото на 1980-те Камиларов и Шнайдерман напускат България, властта у нас ги обявява за "невъзвращенци". Техните записи слизат от ефира на радиото и телевизията.

Двамата музиканти се установяват в Швеция, където откриват своя школа. Изнасят концерти по цял свят. Камиларов преподава в музикалните академии в Гьотеборг и Упсала.
Проф. Камиларов е единственият музикант в света, свирил два пъти на цигулката на Паганини. Великият италианец завещава инструмента си на общината в Генуа с желанието никой да не свири на него. През 1961 г. Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на гения и така отвоюва правото да свири на легендарната цигулка. За втори път това се случва през 1996-а в Упсала, където специално за поредица концертни изяви застрахованата за половин милиард долара цигулка пътува до Швеция.
В средата на 90-те семейството се връща на българска сцена, води тук майсторски класове за млади таланти.
Жизненият път на Емил Камиларов завършва на 4 октомври 2007 г. в Упсала, Швеция.
Гробът му също е далеч от родината.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google