Изкуство Музика Оперна прима с глас като виолончело

balgari.bg

Оперна прима с глас като виолончело

На 31 януари 1911-а във Враца се ражда оперната прима Иванка Митева. Завършва гимназията в родния си град и пристига в София на прослушване при Иван Вулпе. Той подготвя младото момиче "със злато в гърлото" за изпита в Музикалната академия, където й преподава Пенка Тороманова.
По-късно с изграждането на младия мецосопран се заема Христина Морфова. Още на 25, Иванка Митева има огромен успех на сцената. Пее с оркестъра на Музикалната академия, изнася концерти на благотворителни вечери във Военния клуб и на националните ни празници.

Нейният мецосопранов глас е особено мощен в средния регистър. Митева изпълнява арии от известни опери, като "Фрайшюц", "Ирис", "Вълшебният стрелец", "Сватбата на Фигаро", "Миньон", "Лакме", "Трубадур", "Евгений Онегин" и др.
През 1939 г. Митева печели Хумболтова стипендия и заминава да специализира пеене в Берлин. Преподава й полският вокален педагог Фон Цавилоцки. С виенчанката Анна Баар-Милденбург пък работят върху образа на мадам Бътерфлай. В това амплоа Митева остава пет години. Малко преди да си тръгне за София, получава покана от операта в Цюрих да подпише договор за солистка. Без да се колебае, тя отказва, защото е решила да се върне в България.
В София Любомир Пипков създава специално за немската възпитаничка ролята на момиче от народа в 7-а картина на операта "Янините девет братя". По думите на Христо Бръмбаров пък тя има глас като виолончело. 
След като Софийската опера се завръща от Вършец, където е евакуирана по време на войната, Любомир Пипков кани Митева да пее "Мадам Бътерфлай" и на наша сцена. До края на своята певческа кариера Иванка Митева е блестяща Чо Чо Сан.
Един ден примата получава писмо от известния писател Емил Коралов. Белетристът току-що е овдовял и гледа сам тримата си синове. Най-малкият - Любомир, е едва на годинка. Талантливият писател споделя в писмото си, че не е оперен критик, но с правото на зрител поздравява младата жена с изпълнението на Бътерфлай. "Вашата героиня - изповядва той, е жива с всяка одухотворена Ваша усмивка, с горещо-мечтателния Ви поглед, който продължава да блести у мен." 
Във второто си писмо Коралов кани Митева да участва в литературно четене, организирано от Съюза на българските писатели. Срещат се и не минава много време, преди да решат да свържат съдбите си. Иванка отглежда тримата синове на Коралов, ражда им се и дъщеря Емилия.
Днес Иванка Митева е вече на 101 години и споделя, че в "кожата" на Чо Чо Сан е пяла и плакала всяка вечер на софийска сцена. 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google