Изкуство Музика Паметта на естрадата

balgari.bg

Паметта на естрадата

Композиторът Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас.
Вече над четири десетилетия неговите песни се изпълняват от най-известни ни певци - Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов, както и от чужди артисти, като Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Повечето от песните си Тончо Русев пише по текстове на големите ни поети Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев.
Тончо Русев израства в семейство железничари, баща му свири на акордеон и мандолина, още като дете Тончо е насърчен да развива музикалния си талант. Започва да свири на тромпет. След като завършва гимназията, работи като шлосер, в завода създава работническа духова група от 60 души. По същото време взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се подготвя да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти на Бургас, който го убеждава да кандидатства в музикалната академия.
Завършва я със специалност тромпет в класа на професор Кърпаров през 1955 г. Работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и в Софийската опера.
През 1957 г. e един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър. През 1960 г. е в първия състав на Биг бенда на Българското национално радио. През 1962 г. основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем и др. оркестър "Балкантон", в който свири до 1972 г.
През сезона 1972-73 г. ръководи отдел "Естрада" към "Концертна дирекция". През 1974 г. създава заедно с Иван Кутиков оркестър "Спектър" към "Кремиковци" и става негов главен художествен ръководител.
От 1980 до 1985 г. е директор на дирекцията "Българска естрада".
Тончо Русен е член на Съюза на българските композитори. Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни детски мюзикли и филмова музика ("Юлия Вревская", "Петимата от РМС", "Тайфуни с нежни имена").
Негови песни са получавали много награди в конкурси ("Златният Орфей", "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора", 6 пъти "Мелодия на годината", "Пирин фолк", 10 пъти печели Пролетния радиоконкурс). Носител е на международни награди от фестивалите в Париж, Токио, Видя дел мар (Чили), Дрезден, Сопот и др.
Песните са му издадени в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и др.
Тончо Русев е лауреат на наградата за цялостен принос към балканската музика на феста "Охридски трубадури 2007". Същата година получава и орден "Стара планина" за заслугите си към българската култура.

 
Нещо старо, но златно чуйте тук

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google