Изкуство Музика С глас на нестинарка

balgari.bg

С глас на нестинарка

Янка Рупкина е родена на 15 август 1938 година в село Богданово.
През 1954 г. завършва средното си образование в техникум за медицински сестри в Бургас.
Рупкина пее от малка, а когато е на 22, печели първа награда от събора надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който тя също печели.
От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи.
Песните на Янка Рупкина са едновременно традиционни и модерни. Записва новаторски фолклорни проекти с трио "Спешен случай", с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов. Нейната песен "Калиманку, Денку" в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява толкова силно швейцарския продуцент Марсел Селие, та той я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове".
Рупкина печели награди от песенни конкурси не само у нас, но и по света - през 1961-ва взима първа награда от Радио-телевизионния конкурс в Нови Сад, през 1967-а - първа награда в Международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис, през 1973-та - награда от Международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава. През 2007 г. е удостоена с отличието "Нестинарка" на Международния фолклорен фестивал в Бургас.
В края на 70-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио "Българка". Именно с трио "Българка" Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и др.
Рупкина издирва и записва за БНР и "Балкантон" стотици оригинални песни от Странджанския край.
През 2005 г. излиза албумът й "Керанка", посветен на майка й, като резултат от сътрудничеството на народната певица с холандския композитор Робърт Елмар..
През 2012-а Янка Рупкина бе удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие.
През 2013-а стана носител на наградата "Пазител на традициите" в категория "Фолклор".

 
Чуйте я на www.youtube.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google