Изкуство Музика Първата голяма звезда на българската опера

balgari.bg

Първата голяма звезда на българската опера

Стефан Македонски е роден на 25 март 1885 година в Сливен в семейството на майстор резбар и иконописец от село Кърчища, Дебърско, и народна певица.
Музиката и театърът го вълнуват още от детските му години, но родителите му го изпращат да учи във Висшето оръжейно-техническо училище в Тула.
Оттам Македонски обаче - година и половина по-късно - заминава за Москва, за да се яви на изпит в Консерваторията. Постъпва в певческия клас на италианския вокален педагог проф. Е. Корси, но паралелно посещава и класовете по сценично майсторство в отдела за драматично изкуство.
По време на следването си участва в много концерти, добива опит и като статист в театър "Ермитаж". Дебютира в операта с второстепенни роли на сцената на театър "Зимин" в Москва.
През 1910 година Македонски се завръща в България и изнася благотворителен концерт съвместно с Панайот Димитров - това е първата му изява на родна сцена. На 5 януари 1911 година дебютира в "Оперна дружба" в едни от първите български оперни постановки: "Камен и Цена" и "Борислав".
През есента на 1911 година Стефан Македонски заминава на специализация в Париж при музикалния педагог проф. Решо, от когото усвоява стиловите особености на френската опера и се подготвя за теноровите партии в "Кармен" и "Самсон и Далила". При завръщането си в България през 1912-а изпълнява ролята на Дон Хосе от "Кармен", но скоро след това е принуден да напусне "Оперна дружба" поради липсата на средства за всички артисти.
От 1914 до 1916 година Македонски гастролира в Германия на сцените на Берлинската кралска опера и оперните театри в Касел, Хановер, Кобург и Висбаден.
След края на Първата световна война отново е поканен в състава на "Оперна дружба". Успешен за тенора е периодът от 1922 до 1933 година, когато пее и на сцените на Свободния, Кооперативния и Художествения театър. През 1930-1932 година работи и като художествен ръководител на Варненската опера, а от 1934 до 1937 година режисира постановки и изпълнява роли в основаната от него през 1933 година Подвижна народна опера.
Прекратява изпълнителската си дейност през 1936 година, след като е изпълнил десетки запомнящи се роли, като Алфред в "Травиата", Манрико в "Трубадур", Отело, Вертер и Фауст в едноименните произведения, Каварадоси в "Тоска", Макс във "Вълшебният стрелец" и много други.
Като постановчик Стефан Македонски дава на българската публика "Тоска" на Пучини (1937), "Севилският бръснар" на Росини (1945), "Вертер" на Масне (1946), "Цвета" на Георги Атанасов и "Кармен" от Бизе (1948).
През 1948 година основава Държавния музикален театър и става негов първи директор.
За изключително певческо и артистично майсторство Македонски е с почетната титла камерзингер на Кобург-Гота (1917). През 1927 година получава сребърен, а през 1947-а - и златен медал за наука, изкуство и култура. Отново през 1947 година Македонски става първият носител на званието "Народен артист" у нас.
Починал е на 31 май 1952-ра.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google