Изкуство Музика Първата композиторка

balgari.bg

Първата композиторка

Богдана Гюзелева-Вулпе, първата българка - композитор, е родена на 5 февруари 1878-а във Велико Търново.
Между 1897 и 1899 година Богдана Гюзелева учи оперно пее в Дрезденската консерватория.
През 1903 година сключва брак с Иван Вулпе и двамата се установяват в Иркутск, където преподават в музикалното училище и пеят в оперния отдел на театъра.
През 1907 година семейството се връща в България. Тук двамата стават съучредители на Българската оперна дружба. Богдана Гюзелева-Вулпе участва в спектаклите на Оперната дружба от самото й начало - най-напред с малки роли в отделни арии, по-късно - с централни роли, първата от които - Неда в операта "Палячи" на Леонкавало.
Гласът на Гюзелева-Вулпе е подходящ за различни по характер и оперни роли - от алтовата партия на Кармен в едноименната опера на Бизе до сопрановата партия на Графинята в "Сватбата на Фигаро" на Моцарт. Изпълнява също Сиромахкинята в едноименната опера на Емануил Манолов, Тамара в "Демон" от Антон Рубинщайн, Тахир Беговица в едноименната опера на Димитър Хаджигеоргиев, Ирина в "Борислав" на маестро Георги Атанасов.
През 1917 година Богдана Вулпе заминава за Виена, а по-късно - за Измир. В България се връща през 1928 година и започва работа като вокален педагог.
Богдана Гюзелева-Вулпе композира по собствени либрета общо три опери, три оперети, симфонични картини по народни мотиви, песни по стихове на Хайнрих Хайне. Неин преподавател по композиция е известният цигулар, музикален педагог и капелмайстор Йозеф Швертнер.
Първата си опера - "Психея", пише през 1915 година и поставя на софийска сцена на 30 март, като сама влиза в ролята на Астра. Композира още оперите "Ферандо" по мотиви от поемата "Испанци" на Лермонтов и "Пародия", както и трите оперети "Любов", "Махараджа" и "Съюзници".
Богдана Вулпе умира на 19 май 1932 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google