Изкуство Музика От Родопа с любов

balgari.bg

От Родопа с любов

Голямата народна певица Надежда Хвойнева е родена на 19 ноември 1936 г. в село Левочево, недалеч от Смолян.
Всички в рода й пеят, песента съпътства радост и скръб в семейството. Започва да пее едва петгодишна.
Първите й сценични изяви са с читалищния хор на родното й село. Приемат я с конкурс в самодеен хор в Смолян, който става основа за бъдещия ансамбъл "Родопа".
През 1956 г., когато е само на 20, Надежда Хвойнева печели голямата награда на Окръжния фестивал на художествената самодейност в Пловдив, връчена й лично от Филип Кутев. Две години стажува в певческата група "Наша песен", в която се изявяват и Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Радка Кушлева.
През 1958 г. постъпва в новосформирания Ансамбъл за народни песни на БНР. Дълги години е солистка на "Мистерията на българските гласове", печели "Грами" за 1990 г. Записала е над 300 родопски народни песни за Българското национално радио и Балкантон.
Надежда Хвойнева е носителка "Златна лира" на Съюза на музикалните дейци в България. Изнесла е десетки солови концерти в Европа, САЩ, Канада, Египет, Судан, Израел, Индия, Либия.
През 1994 г. музикалната критика в САЩ я определя като най-големия талант на планетата.
Когато питат Надежда за любимите й песни, тя казва, че е трудно сред огърлица с диаманти да избереш най-хубавия. Но все назовава няколко песни, които са в основата на репетоара й - "Рипни, Калинке", "Излел е Делю хайдутин", "Стани ми, майчо, откачи мояна ситна байлама", "Сичкине гори, джанъм".
Певицата смята хайдушките песни за недостижими. "В тях родопчанинът е вложил всичко, на което е способна душата му - дух, непреклонност, любов, омраза, жажда за свобода. Това са нашите драми, нашият исторически епос", казва тя за песенното наследство на родната й планина.
Надежда Хвойнева почина на 25 ноември 2000 г. в София. 
На следващата година Американския биографичен институт я обяви за "Жена на годината" за нейния принос към световната култура.
В нейна чест в родното й Левочево се провежда конкурс "С песните на Надежда Хвойнева". Автор на книга за народната певица - "Неповторимата", е смолянският изследовател Светозар Казанджиев. 


Чуйте "Излел е Дельо..." тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google