Изкуство Музика Потомък на юристи виртуоз на цигулката

balgari.bg

Потомък на юристи виртуоз на цигулката

Маестро Ангел Станков е роден в София през 1948 г.
Известният ни цигулар и диригент е от стар баташки род. Проследил е потеклото си чак до 1666 година, когато прадедите му, братя Станкови, собственици на Станковите чаркове (воденици), подаряват мястото, на което е построена старата църква в Батак.
В тази църква през 1876 г. в голямото Баташко клане загива прадядо му. Дядо му, още бебе, оцелява, и едва осемгодишен е пратен от майка си с една жълтица в джоба да си търси късмета по белия свят. Учи в Пловдив, завършва право в Швейцария, става адвокат и до 1942 г. е народен представител.
Бащата на цигуларя също е адвокат, преди войната е бил един от малкото специалисти по международно право у нас. След 9 септември 1944 г. е принуден да се прехранва като общ работник. Къщата им е разрушена при бомбардировките през 1944 г. и семейството се пренася в Княжево, където ентусиасти като бъдещия голям композитор Борис Карадимчев основават музикална школа към читалището. В нея се записва да учи цигулка Ангел Станков.
Завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджеро Ричи специализира в Лондон при проф. Манук Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.
Професор е в НМА "Панчо Владигеров" от 1996-а, заместник-ректор на Академията през периода 1999-2008 г.
Ангел Станков е гастролирал в повечето европейски страни, в САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, свирил е в най-престижните зали - Карнеги Хол, Кенеди Сентър, Гевандхауз в Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол в Осака, токийската Сънтори Хол и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, сред които "Златна лира" на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата "Златно перо", Наградата "100 години Бела Барток", Първа награда и Златен медал на Първия международен конкурс за камерна музика в Осака’93 и др.
Реализирал е записи индивидуално и с Йосиф Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и Би Би Си, за Радио Прага, за Йомиури Телевижън и др.
Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг в Австрия, в Лас Вегас, Ваймар, Одрин и София.
Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов. Първоначално дирижира камерни оркестри, а по-късно и симфонични формации, сред които оркестрите на Солун, Ниш, Киев, Харков.
Ангел Станков е член и председател на журито на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, "Мария Юдина" - Санкт Петербург, "Клостер Шонтал" - Германия, "Родолфо Липидер" - Италия, "Панчо Владигеров".
Включен е в изданието "Кой кой е в музиката" на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа.
През 2009 г. му е присъден Орденът на Британската империя.

Интервю с Ангел Станков помества http://bnr.bg

За цигуларя и неговия съименник с футболна фланелка разказва в. "Стандарт"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google