Изкуство Музика Тревненец създава първия хор у нас

balgari.bg

Тревненец създава първия хор у нас

Създателят на първия хор у нас - Янко Мустаков, е роден на 3 януари 1842 г. в Трявна.
Установява се в Свищов през 1862 г., едва 20-годишен, и започва работа като учител и псалт в най-старата градска черква "Св. Димитър".
През 1864 г., насърчен от своите съграждани, Янко Мустаков се записва да следва музика в Букурещката консерватория. Четири години по-късно, вече дипломиран и пълнен с идеи, се завръща в Свищов. Пее в централната свищовска църква "Свето Преображение". Именно тук през 1868 г. поставя и началото на хоровото пеене у нас.
В създадения от Мустаков младежки кръжок, развил се по-късно в певческо дружество, маестрото събира млади свищовлии, които заучават нотно пеене. Хоровото пеене серадва на голям интерес в града. В навечерието на Руско-турската освободителна война Мустаков е вече широкоизвестен сред българските интелектуалци. Преди дебаркирането на Руската армия на Дунав при него пристигат два текста с молба да бъдат превърнати в песни. Това са "Царю, добре дошел" на Иван Вазов и "На царя и на Русия" на Петко Славейков.
Хорът на Янко Мустаков започва тайно да разучава песните, композирани от диригента. Ден след десанта, на 16 юни 1877 г., Александър Втори минава Дунава и се черкува в Съборната черква "Св. Троица". Хорът на Мустаков изпълнява двете песни в присъствието на императора.
След Освобождението Мустаков продължава да работи усилено. През 1878 г. събира 80 деца, които започва да обичава попет часа дневно на нотно пеене. Същата година за Великден, по покана на княз Дондуков-Корсаков, участва с хора си на тържествена великденска литургия във Велико Търново.
На 14 ноември 1878 г. хорът изпълнява литургията в църквата "Света Троица" под диригентството на маестрото. Пред 1881 г. хорът пее пред княз Александър Батенберг, дошъл в Свищов за Великото народно събрание.
Освен диригент и изпълнител, Янко Мустаков е и известен педагог. Заедно с Емануил Васкидович са наети като частни учители на Алеко Константинов.
Маестро Янко Мустаков умира в Свищов на 24 декември 1881 г. 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google