Изкуство Музика "Ако до всяко добро същество..."

balgari.bg

"Ако до всяко добро същество..."

Богдана Карадочева е родена на 19 юли 1949 в София.
Пее от 14-годишна. Мечтата на майка й е да я види на оперна сцена, но за младата певица по-силно е привличането на естрадния подиум.
На едно от състезанията "Микрофонът е ваш" Богдана дебютира като солистка на "Студио 5" с ръководител Вили Казасян с песента "Всички момчета и момичета на моята възраст". Годината е 1965-а. Същата година прави първия си концерт и първия си запис ("Тази вечер аз съм хубава"). Не закъснява и международният успех - Богдана печели първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи през 1967-а.
На фестивала "Златният Орфей" през 1969-а за първи път Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители е присъдена на българска певица - Богдана Карадочева. Председателят на журито - Бруно Кокатрикс, й връчва лично и наградата на Асоциацията на френските музикални театри.
По това време Карадочева изпълнява по забележителен начин френски шансони и руски романси.
В следващите години печели овациите на публиката на редица фестивали - "Златният елен" в Брашов през 1972-ра, "Братиславска лира" същата година, изнася рецитал на "Златният Орфей", участва в гала-концерта на носителите на големи награди в белгийския град Анверс. Пее със звезди като Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бейкър. Солистка е на прочути оркестри като Биг-бенда на Карел Влах (Русия), на Паул Кун (Берлин), Всесъюзното радио с диригент Юрий Силантиев (Русия).
Печели извънредната награда за най-добър изпълнител на фестивала в Касълбар, Ирландия, и има най-голям принос за третото място на България в международната среща "Европа 71" (участват още Паша Христова и Борис Гуджунов). Пее и на концерта на Емил Димитров в театър "Europien" в Париж през 1972-ра.
През 80-те Карадочева работи със Стефан Димитров и група "Вариант Б". Изнася концерти във Франция, Белгия, Австрия, скандинавските страни, както и в Куба, Канада и Алжир. Има издадени малки плочи от фирмите "Pathe Marconi" и "Philips". В началото на 90-те гласът й може да се чуе на всички митинги на СДС, а песента "Дано, дано" се превръща в химн на надеждата. Голяма популярност има и "Молитва за България", изпълнена заедно с автора Стефан Димитров и Васил Найденов.
Богдана Карадочева води тв предаванията "Зодиак" и "Почти полунощ е", автор е на кулинарен сборник и на автобиографичната книга "Богдана и на 20, и на 30 х 2". Удостоена е с наградата "Най-български певец" за 1998-а от Сдружението за българска духовност.
През 2006 година Богдана издаде най-хубавите си песни в двоен албум, озаглавен "Златна колекция". 

Още за любимата изпълнителка разказва "24 часа"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google