Изкуство Музика Опера под звездите

balgari.bg

Опера под звездите

Акад. Пламен Карталов е роден е на 15 септември 1948 г.
Завършва Държавната музикална академия, по-късно специализира оперна режисура в Германия и кинорежисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София.
Още като студент основава първия камерен оперен театър (сега Камерна опера - Благоевград).
Пламен Карталов създава внушителни сценични интерпретации на произведения на наши композитори, като Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Иван Спасов.
Постановчик е на спектаклите на открито "Ивайло" от Марин Големинов и "Цар Калоян" от Панчо Владигеров за фестивала "Сцената на вековете" на хълма Царевец във Велико Търново - на мястото, където се развива оперното действие. Превръща и най-големия столичен площад в сцена за оперни спектакли ("Аида", "Атила", "Кармен", "Княз Игор", "Сватбата на Фигаро", "Мадам Бътерфлай" и др.), създавайки фестивала "Опера на площада". Негово дело е и летният фестивал "Опера в парка".
Като директор на Софийската опера и балет Пламен Карталов води оперното ни изкуство за първи път в Бразилия и Япония.
Като режисьор той гостува в САЩ, Египет, Австралия, Гърция, Македония, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Турция, Германия, Швейцария. Има реализиран обширен репертоар - поставя заглавия от Верди, Пучини, Масне, Делиб, Понкиели, Бизе и др.
Голям е неговият принос за професионалното израстване и международната кариера на много млади артисти. Заедно със световноизвестния бас Борис Христов основава Българската академия за изкуство и култура в Рим. Провежда майсторски класове в различни страни, преподава режисура и актьорско майсторство в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".
Пламен Карталов е носител на наградите "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България, годишните награди на БНР и Столична община, "Златна книга" на Европейския форум на експертите, руската "Златна муза", Златен медал на фондацията "Роза Понсел" (САЩ), Наградата на Националния театър на Белград за най-добра режисура за 2003/2004 за постановката му на "Любовен еликсир" на Доницети и др. Удостоен е с орден "Кирил и Методий" първа степен и с най-големия правителствен орден на Бразилия "Рицар на Южния кръст".
През март 2009 година Пламен Карталов поставя за първи път в България операта "Дон Кихот" на Масне. Също за първи път у нас осъществява грандиозния проект - тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер, посветена на 200-годишнината от рождението на композитора.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google