Изкуство Музика Неврокопската магия

balgari.bg

Неврокопската магия

Народната певица Николина Чакърдъкова е родена на 4 септември 1969 г. в Гоце Делчев.
Талантът й не остава незабелязан и на 16 години тя започва да пее в Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци в родния си град под ръководството на Запрю Икономов.
Две години по-късно кандидатства в Държавния ансамбъл "Пирин" и се мести в Благоевград, но не след дълго се връща в Гоце Делчев, където създава семейство.
През 1995 г. излиза албумът първият й албум - "Чакай ма, батьо Ванчо".
През 2000 г. прави спектакъла "Любов и мъка от Македония", където песни, танци, костюми представят Пиринския край. Година по-късно прави "Пуста младост" с Неврокопския ансмбъл и постига нов успех пред българската публика.
Следват спектаклите "Българска сватба", в който свирят 40 тъпана, и коледният "Една мечта" (2004).
Зрелищните постановки се издават в албуми и се излъчват в тв ефира.
През 2002 г. талантливата певица създава школата "Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл", в която деца от различни възрастови групи учат фолклорна музика и танц.
През 2006 г. фондация "Николина Чакърдъкова" реализира проекта "Родино моя", който има за цел да представи фолклорното ни богатство пред българите зад граница и на чужденците.
Отличието "Личност - пазител на традициите" бе заслужено присъдето на Чакърдъкова през 2013-а.

Още за певицата - на www.chakardakova.com

Нейни изпълнение чуйте тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google