Изкуство Музика Детето чудо от зората на века покорява света

balgari.bg

Детето чудо от зората на века покорява света

Животът на Недялка Симеонова - детето чудо, първата българска цигуларка виртуоз, обявена от американската критика през 20-те години на ХХ век за една от трите най-добри в света, редом с Ерика Морини и Ерна Рубинщайн, е низ от драматични обрати, скиталчества, борби, авантюри.
Родена е на 2 декември 1901 г. в Хасково. Започва да свири на 6-годишна възраст, първият й учител е баща й Димитър Симеонов - самоук музикант, тромпетист и цигулар.
За първи път пред публика малката цигуларка изпълнява "Мечтание" на Шуман. През 1909 г. е поканена да свири във Военния клуб в София. На 9 години вече е обявена от българската музикална критика за дете чудо. През 1913 г. заминава за Америка, където изнася множество благотворителни концерти в полза на пострадалите през Балканската война българи. Богати американци й отпускат стипендия за обучение и през 1914 г. Недялка заминава за Дрезден, за да учи при проф. Густав Хавеман.
През 1920 г. се завръща в България. Две години по-късно за първи път у нас свири със сборен симфоничен оркестър. Отново заминава за САЩ, където учи при най-големия педагог по това време проф. Леополд Ауер. През 1924 г. цялото й семейство се мести в Индианаполис. В този период Недялка Симеонова се сдобива с прочутата си цигулка "Галиано", на която свири до смъртта си.
В Чикаго цигуларката среща популярния индийски спиритист Премел ел Адарос. През юни 1924 г. двамата се женят, но бракът им просъществува много кратко.
След развода Недялка заминава в Кайро, където се запознава с българския пианист Георги Хайдутов. Омъжва се за него и заедно със сестра му, челистка, сформират трио, което дълги години обикаля целия свят и изнася концерти в Япония, Китай, Сингапур, Европа, Америка.
През 1931 г. семейството се връща в България. Недялка е наградена с Орден за граждански заслуги. На следващата година ражда сина си, бъдещия известен цигулар Димитър Симеонов. Малко по-късно се разделя с Георги Хайдутов.
Вече утвърдената цигуларка прави постъпки да стане преподавател в Музикалната академия и концертмайстор в Народната опера, но й е отказано. Тя е принудена да свири по софийските локали. През 1935 г. все пак, като израз на уважение, в София е организиран концерт в нейна чест - по случай 25-годишната й музикална дейност.
По покана на своя приятелка Симеонова заминава за Дрезден, където следва в Дрезденската консерватория. Дипломира се с отличен успех само за 6 месеца и става концертмайстор на тамошния симфоничен оркестър. При едно от връщанията си в родината Недялка се омъжва за трети път - за диригента Илия Стоянов, но пак за кратко.
През март 1944 г. идва в България, за да вземе сина си. Цигулката си "Галиано" е оставила в Дрезден, едва през 1956 г. безценният инструмент пристига в България и Недялка Симеонова свири на него до края на живота си.
Междувременно става концертмайстор в новосъздадения Държавен симфоничен оркестър. През 1946 г. е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, защитава и професорска титла. На 14 март 1959 г. голямата изпълнителка умира в Париж от рак.
В нейна чест от 1971 г. в родния й град Хасково се провеждат ежегодни музикални дни "Проф. Недялка Симеонова".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google