Изкуство Музика Учител създава музиката на воинския химн

balgari.bg

Учител създава музиката на воинския химн

Михаил Шекерджиев, един незаслужено забравен воин на духа, е роден на 5 декември 1889-а.
Завършва Духовната семинария (1911), където учи цигулка при П. Наумов, Т. Торчанов, В. Мирчев и теория на музиката и хорово дирижиране при проф. Добри Христов. Става учител по цигулка, теория на музиката и ръководител на оркестъра в Института за слепи в София (от 1912). Същевременно участва като цигулар в оркестъра на Свободния театър, театър "Ренесанс", в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Българската оперна дружба. По време на Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) воюва в състава на 23-и пехотен Шипченски полк. Участва в щурма и превземането на форта Айваз Баба при атаката на Одрин на 13 март, стига до Чаталджа по време. През Междусъюзническата война воюва на склоновете на Султан тепе.
По време на Първата световна война се бие срещу сърбите при Маврово, Шар, Галичица и Мокра, Струга и Черни Дрин.
През септември 1916 година на позициите по склоновете на Галичица при Охридското езеро подпоручик Константин Георгиев пише безсмъртните стихове на българска войнишка песен "Велик е нашият войник", а Михаил Шекерджиев създава нейната мелодия.
През 1919 година в София се жени за просветната деятелка Люба Бистрова от Охрид.
През 1925-а Шекерджиев заминава за една година в Мюнхен и Берлин, за да проучи общите и музикалните методи за обучение на слепите. През това време учи цигулка в Мюнхенската консерватория при Ф. Бербер. След завръщането си от Германия продължава да работи в Института за слепи. Негов директор е от 1937­ до 1945). Първите му композиции са от 1908 г.
Автор е на около 20 песни за еднороден хор, 10 песни за смесен хор, 31 детски песни, 5 песни за глас и пиано, пиеси за цигулка. Обработва народни песни. Пише детските оперети "Кошер" по либрето на Чичо Стоян (1929) и "Чудо на пролетта" по либрето на Д. Марчевски (1934).
Михаил Шекерджиев умира на 13 юни 1957-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google