Изкуство Музика Бялата тишина на твореца

balgari.bg

Бялата тишина на твореца

Борис Карадимчев е роден на 30 март 1933 г. в Ямбол. По това време баща му Климент Карадимчев, военен летец, служи в ямболското летище.
Произхожда от големия охридски род Карадимчеви. Дядо му Димитър Карадимчев е кмет на Охрид през 1912-1913 година.
Карадимчев завършва дирижиране при проф. Ас. Димитров и композиция при проф. П. Владигеров в консерваторията през 1961 година. Работи в Българска концертна дирекция, отговорен редактор е в БНТ. Преподава хармония в Средното сержантско военно музикално училище, както и в Естрадния отдел на БДК. Професор по музика е в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" от 1999-а.
От 50-те години на двайсети век датират първите му опити в популярната музика, когато работи с "Джаза на младите". През 60-те години започва да пише песни, първата е "Аз оставам при морето", изпълнена от Емил Димитров.
Борис Карадимчев е един от първите композитори, които подават ръка на бийт-групите от края на 60-те - "Щурците", "Сребърните гривни" и др. Песента му "Бяла тишина" печели първа награда на фестивала "Златният Орфей" (1967) и се превръща в евъргрийн. В края на 70-те и през 80-те години особено плодотворно е сътрудничеството му с група "Тангра". Сред най-популярните песни от 90-те са "Времето е наше", "Отново е Коледа", "Рождество".
От 1978 година Борис Карадимчев е художествен ръководител на Детска вокална група "Пим-пам", за която пише десетки песни, добили широка популярност.
Композиторът създава произведения в различни музикални жанрове. Най-голяма популярност имат неговата филмова, детска и забавна музика. Автор е на музика към 120 анимационни филма, много от които имат успех из целия свят, и към повече от 40 игрални филма. Създал е над 200 песни, няколко симфонични и др.
Пише камерна музика, като "Струнен квартет", "Рондо за кларинет и пиано", "Три пиеси за кларинет", "Виртуозни вариации за соло цигулка".
Песните му печелят награди - "Човекът, който не подписа" взима втора награда в Сочи през 1967-а, "Земя звезда" и "Бразда в небето" печелят втори места на "Златният Орфей" през 1977-а и 1979-а, "Малка песен за Бургас" по текст на Недялко Йорданов взима първа награда на "Бургас и морето" през 1976-а.
Музика на Карадимчев звучи в анимационните филми "Женитба" (реж. С. Бакалов и Р. Петков),  "Десетият кръг" (реж. А. Харалампиева) и в игралните ленти "Шведски крале", "Краят на песента", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Гневно пътуване", "Момчето си отива", "Като песен", "От нищо нещо", "Оркестър без име"
Борис Карадимчев почина на 12 април 2014 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google