Изкуство Музика Певицата на световни хитове

balgari.bg

Певицата на световни хитове

Мария Косева е по-известна като спътница на Никола Анастасов.
Но тя всъщност е уникално талантлива певица със свой принос в популярната култура на България.
На гърба на нейна грамофонна плоча от 1965 г. музиковедът Розалия Бикс пише: "Жанрова" певица в подбора на репертоара си (предимно народни песни от цял свят) и "драматична" в емоционалното оцветяване на този репертоар, Мария Косева е между най-обичаните и известни български естрадни певици. Опознала и овладяла артистично-певческата си природа, тя вълнува както с красивия си по тембър нисък глас, така и с обаятелното си, сдържано сценично поведение."
Мария Косева изпява бразилската народна песен "Аве Мария", италианската "Часовникът" от Д. Модуньо, българската "Любовта на юнгата" от Й. Цанков, италианската "Сините канарчета", "Сняг вали", "Тримата ергени". И не само ги изпява, но и ги превръща в хитове за цели десетилетия.
През 1960 г. с оркестър "Мелоди" Мария Косева участва на младежкия фестивал в Букурещ. С оркестър "Балкантон" и с "Мелоди" прави турнета в Русия, Германия, Югославия. Пее и с оркестъра на Вили Казасян. Канят я за самостоятелни участия в телевизиите в Полша, Германия и Русия.
През 1963 г. Косева пее на Международния естраден конкурс в полския град Сопот. След първия тур на конкурса пред нея стои дилемата дали да продължи да се състезава, или да се посвети на майчинството. Отказва се от музикалното състезание.
Самата Лили Иванова казва, че се е учила на дикция в пеенето от Косева. Формацията "Мелоди", където Мария есолист, взема младия Емил Димитров на турнетата си.
Макар и звезда, Мария Косева пее повече чуждестранни песни, първата песен на български композитор, която изпълнява, е "Влюбените и луната", именно на Емил Димитров.

На снимката: Мария Косева и Никола Анастасов през 1962-ра
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google