Изкуство Музика Казано честно, всичко му е наред

balgari.bg

Казано честно, всичко му е наред

Васил Найденов е роден на 3 септември 1950 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия, специалност пиано, през 1973-та.
Работи като пианист и вокалист. От 1969 г. е в "Златни струни", а в началото на 70-те за кратко се включва в оркестъра на Бисер Киров. Следва ангажимент с "Диана Експрес" и първата песен, която го оправи известен и разпознаваем като изпълнител - "Синева". Преди началото на соловата си кариера Васил Найденов работи и с "Тангра".
Звездата му изгрява през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала "Златният Орфей", а песента от филма "Адаптация" е обявена за "Мелодия на годината". Популярността му расте, всяка песен, която изпълнява, се превръща в шлагер - "Откровение", "И утре е ден", "А дали е така".
През 80-те песните, изпълнявани от Васил Найденов, продължават да печелят награди - на "Златният Орфей" Втора награда е присъдена на "По първи петли" (1980) и "Любовта продължава" (1982), Трета награда получава "Угризение" (1986). "Остани" по музика на Тончо Русев печели Първа награда на радиоконкурса "Пролет" през 1983-та, а още две негови песни са обявени за "Мелодия на годината" - "Телефонна любов" (1982) и "Сбогом казах" (1985). "Чудо", пак по музика на Тончо Русев, става пък "Мелодия на телевизионните зрители" на същия конкурс през 1983 г.
Васил Найденов печели и признание на международни конкурси у нас и по света - Първа награда на "Златният Орфей" (1981), Втора награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, 1981), Втора награда на фестивала "Гала" в Хавана (1982). Представя се и на фестивалите в Сопот, Полша, и Кнок, Белгия. Многократно е обявяван за певец на годината в анкетата на радиопредаването "Музикална стълбица".
През 1990 г. Найденов работи с балета на Алла Пугачова "Телефон", а съвместните му изяви включват дуети със Силвия Кацарова и концерти с Бони Тейлър при гостуването й в България.
Песента му "Завръщане" печели Голямата награда на обновения конкурс "Песни за Варна" през 1995 година.

Интервю с Васил Найденов помества "Стандарт"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google