Изкуство Музика Композиторът на най-българските мелодии

balgari.bg

Композиторът на най-българските мелодии

alt

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих. Майка му - Елиза Пастернак, е от еврейски произход, родена е в Одеса. Баща му - Харалан Владигеров, е юрист, родом от Шумен. От най-ранна детска възраст съдбата на Панчо е свързана с музиката. Всички около него свирят, майка му и леля му - на пиано, дядо му по майчина линия - на цигулка, брат му също е цигулар. Едва 6-годишен, Панчо може да пише ноти, макар още да не се справя с буквите.
Владигеров учи в Частното музикално училище в София, където пиано му преподава чешкият музикант Хенрих Визнер, а композиция и теория на музиката - Добри Христов.
Още като ученик Панчо прави първите си композиционни опити.
От 1912 г. до 1915 г. изучава композиция и пиано в Държавното висше училище в Берлин, след което се обучава в Академията по изкуствата в същия град.
Докато следва, Владигеров работи като музикант и диригент в театъра на Макс Райнхард в Берлин, изнася концерти в Германия, Франция, България. И тогава, и по-късно Владигеров има много възможности да се реализира в Европа или САЩ, но предпочита да свърже живота си с България.
В чужбина той твори пропитите с народностен, химнов дух произведения - рапсодия "Вардар", "Българска сюита", вариации на тема "Горда Стара планина" - песента, станала по-късно национален химн.
Като педагог създава композитори и изпълнители - значими имена в българската музикална култура, сред които Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Васил Казанджиев, Милчо Левиев, Красимир Кюркчийски, Александър Йосифов, пианистите Алексис Вайсенберг, Николай Евров, Антон Диков, Иван Дреников.
В София и в Шумен има музеи на Панчо Владигеров. На негово име е основана и фондация.
Панчо Владигеров е починал на 8 септември 1978 година в столицата.

Още - на www.vladigerov.org

Рапсодия "Вардар" чуйте тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google