Изкуство Музика Най-прочутият Годунов

balgari.bg

Най-прочутият Годунов

alt

Борис Христов е роден на 18 май 1914 година в Пловдив в семейството на водача на Илинденската организация Кирил Совичанов.
Още като дете Кирил пее в хора на катедралата "Свети Александър Невски" в София.
От 1930 година започва да пее в софийския хор "Гусла", става солист на хора след 1940-а. Две години по-късно, през май 1942-ра, със стипендия от правителството на Царство България Борис Христов заминава на обучение и специализация в Милано при известния баритон Рикардо Страчари.
След няколко рецитала в Австрия през 1944 и 1945 година през декември 1945-а Христов се връща в Италия. Оперния си дебют прави в ролята на Колин от операта "Бохеми" в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г. През следващите години Христов се изявява в няколко роли в Ла Скала, в операта в Рим, в лондонската Ковънт Гардън, в оперните театри на Неапол, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и др.
През 1950 година Христов получава покана да пее в Метрополитън Опера, но не е допуснат на територията на САЩ поради Емигрантския закон на Маккарън, който забранява на жители на държавите от Съветския блок достъп до САЩ. След отпадането на това ограничение Христов дебютира в САЩ в операта на Сан Франциско. 
Борис Христов е прочут най-вече с изпълненията си в опери от Верди и в произведения на руски композитори. Особено място в репертоара му заема ролята Борис в "Борис Годунов" - счита се, че е най-добрият изпълнител на тази роля след Фьодор Шаляпин. Изпълнявал е ролята на Сенека от "Коронацията на Попея" от Клаудио Монтеверди. Доказал се е и като отличен изпълнител на вокална църковна музика. Записал е всички песни на Модест Мусоргски.
След кратко отсъствие от сцената (през 1964-та) поради заболяване през 1965 година Борис Христов продължава кариерата си. През 1967 г. световноизвестният изпълнител за пръв път от 1942-ра се връща в България за погребението на майка си.
Борис Христов завършва своята кариера с концерт в Българската академия в Рим на 22 юни 1986 г.
Умира в Рим на 28 юни 1993 г., тялото му е пренесено за поклонение в храм-паметника "Свети Александър Невски" в София.

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google